Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Eltört egy olajvezeték - szennyezés a Tiszán?

Kárpátalja - Szombat délután eltört egy dízelolajat szállító fővezeték Kárpátalján. A kiömlő üzemanyagból az Ung folyóba is jutott, de az ukrán hatóságok egyelőre nem tudják, mennyi.

Szombaton nem sokkal délután négy óra előtt történt a csőtörés a Kárpátmellék-Nyugat Állami Vállalat 530 milliméteres olajvezetékén, 10 kilométerre a lengyel, illetve 65 kilométerre a magyar határtól - adta hírül vasárnap a kárpátaljai Zakarpattya.net hírportál. A baleset következtében a nagybereznai járási Kosztrino (Csontos) községben számos portát árasztott el a föld alól feltörő dízelolaj. A szennyezőanyagból az Ung folyóba is jutott jelentős mennyiség, amelynek vize a Bodrogon keresztül a Tiszába jut.

A katasztrófavédelem több egységét is a helyszínre vezényelték. A környezetbe, többek között az Ungba került dízelolaj begyűjtése még a vasárnap délelőtti órákban is tart.

Azt egyelőre senki nem tudja megmondani, hogy pontosan mennyi olaj folyt ki. Annyi bizonyos, hogy a több mint fél méter átmérőjű cső fala egy szakaszon teljesen elrozsdásodott, és emiatt következett be a baleset. A hatóságok egy korábbi illegális megcsapolás lehetőségét sem zárják ki, ezért a helyszínen az ügyészség nyomozói is vizsgálódnak.

Kedden vagy szerdán érkezik a szennyeződés

A magyar szakemberek becslése szerint legkorábban kedden vagy szerdán érkezhet a Bodrog magyarországi szakaszára az a szennyeződés, amely egy csőtörés miatt szombaton került Kárpátalján az Ung folyóba. - tájékoztatotta a Olt Boglárka, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium sajtófőnöke. Az is elképzelhető, hogy az olajat már korábban sikerül ártalmatlanítani, így az nem éri el a hazai folyókat.

Az Észak-Magyarországi Vízügyi Igazgatóság vasárnap felvette a kapcsolatot a szlovák vízügyi hatóságokkal, akik helyszíni bejárást tartottak, de szlovák területen egyelőre nem észleltek szennyeződést. A vizeket folyamatosan figyelik, és értesítik a magyar vízügyi hatóságokat, ha változik a helyzet.

Szombat délután egy dízelolajat szállító fővezeték tört el a Kárpátalján, 10 kilométerre a lengyel, illetve 65 kilométerre a magyar határtól. Az üzemanyagból az Ung folyóba is jutott jelentős mennyiség, de a hatóságok nem tudják, mennyi. Az Ung vize előbb Szlovákia területén a Bodrogba, majd Magyarországon azon át a Tiszába jut.

Olvasóink írták

  • 2. martin812 2009. január 18. 15:08
    „Csak szólok Szegeden valami furcsa sűrűanyag megy lefelé. Nemrég voltam kint, kőrbe nézni.”
  • 1. martin812 2009. január 18. 14:12
    „Szerintem, azal is foglalkozni kellene, hogy Komlón 517%-os a légszennyezetség.
    www.idokep.hu”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tom Cruise: mindig arról álmodtam, hogy megölöm Hitlert

Tom Cruise azt mondta vasárnap, hogy mindig arról álmodott, hogy megöli Hitlert, ezért is vállalta el a főszerepet a Walkűr cimű filmben. Tovább olvasom