Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Elutasította a magyar helységnévtáblák kihelyezését a szlovák vasút

Elutasította a szlovák vasút több tucat felvidéki magyar polgármester azon kérvényét, hogy a vasútállomásokon helyezzenek ki kétnyelvű feliratokat. A szlovák szaktárca szerint az év második felében születhet megoldás.
Berényi József, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke hétfőn arról tájékoztatta a sajtót, hogy az utóbbi hetekben 38 felvidéki település polgármestere fordult kérvénnyel a vasúthoz, ám a vállalat az illetékesség hiányára hivatkozva elutasította a kérést.

Az állami hivatalok részéről alibihárítás folyik, "mivel a kisebbségi nyelvhasználati törvény lehetővé teszi a táblák kihelyezését" - szögezte le Berényi József, a kezdeményezésre kapott válaszra reagálva.

Hozzátette: az újabb elutasítás dacára folytatni kívánják a küzdelmet, és következő lépésként csütörtökön több, vasúti megállóval vagy állomással rendelkező felvidéki településen önerőből helyezik ki a magyar feliratú helységnévtáblákat.

A vasúti feliratok kétnyelvűsítése érdekében a Felvidéken már több mint egy éve kampányolnak különböző magyar szervezetek, köztük civilek, néhány önkormányzat és a felvidéki magyarok politikai érdekképviselete. Az ügy rendezésére irányuló kéréseket részint az igény hiányára, részint pedig egy törvényi ellentmondásra hivatkozva utasították el a hivatalos szervek.

A kisebbségi nyelvhasználati törvény lehetővé teszi, hogy a legalább 20 százalék nemzetiségi lakossággal rendelkező településeken a vasútállomások elnevezései feltüntethetők a kisebbség nyelvén, de a vasúti törvény nem ad lehetőséget a vasútállomások idegen nyelvű megjelölésére.

Berényi József az MTI-nek nyilatkozva elmondta: a kétnyelvű vasúti feliratok kihelyezésének ügyében korábban A. Nagy László, a szlovák kormány kisebbségügyi biztosa őszre ígért megoldást, ennek azonban mindmáig nincs kézzelfogható eredménye. "A vasút legújabb levele kézzelfogható bizonyíték arra, hogy nincs meg az a politikai és szakmai akarat, amelyről a kormánybiztos korábban azt mondta, hogy létezik" - szögezte le az MKP politikusa.

A. Nagy László az újabb kérvények kapcsán az MTI-nek azt mondta: fontosak az ilyen és ehhez hasonló kezdeményezések, mivel megmutatják a kormányzatnak, hogy van társadalmi igény a kétnyelvűsítésre.

A kormánybiztos elmondta: a közlekedési tárcával ez ügyben folytatott tárgyalások novemberben eredmény nélkül zárultak. A hivatal munkatársai ezt követően kidolgoztak egy olyan javaslatot, amelynek értelmében a kisebbségi nyelvhasználati törvény módosításával érnék el a jogharmonizációt. A javaslat szakmai és jogi vizsgálata már befejeződött, az azonban még kérdéses, hogy ki és mikor terjeszti a kormány elé.

Martin Kóna, a szlovák közlekedésügyi tárca szóvivője a polgármesterek kezdeményezése kapcsán leszögezte: a minisztérium tudatában van a problémának, és úgy kívánja rendezni azt, hogy a megoldással minden érintett fél elégedett legyen. Hozzátette: már készülőben van a közlekedési törvény átfogó módosítása, amely ezt a problémát is orvosolja, a módosítás várhatóan az év második felére készül el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hindu zarándoklat: halálra tapostak 36 embert a tömegben

Súlyos szerencsétlenség árnyékolta be a világ legnagyobb vallási ünnepét, a hindu Kumb Melát. Tovább olvasom