Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

Elutasította Damaszkusz az Arab Liga új rendezési tervét

A szíriai kormány elutasított hétfőn az Arab Liga új rendezési tervét, amelyet a belügyeibe való nyilvánvaló beavatkozásnak minősített.

A szíriai kormány elutasította hétfőn az Arab Liga új rendezési tervét, amelyet a belügyeibe való nyilvánvaló beavatkozásnak minősített. Az ellenzék egy része szintén elégedetlen a tervezettel.

"Szíria elutasítja az ellene hozott döntéseket, amelyek kívül esnek az arab munkaterven, és úgy véli, hogy megsértik nemzeti szuverenitását, és nyilvánvaló beavatkozást jelentenek belügyeibe" - jelentette ki egy szíriai kormányzati tisztviselő, akit az állami televízió idézett híradásában.

Az Arab Liga tagállamainak külügyminiszterei vasárnapi kairói ülésükön fogadták el a szíriai helyzet rendezésére kidolgozott új tervet, amelyben felszólították Bassár el-Aszad szíriai elnököt, hogy adja át hatalmát alelnökének egy nemzeti egységkormány felállításának céljából, majd tartsanak előre hozott parlamenti és elnökválasztást. A miniszterek döntöttek arról is, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé terjesztik jóváhagyásra minden kezdeményezésüket.

Damaszkusz szerint egy ilyen döntés az Arab Liga alapokmányának megsértését jelenti.

"Az Arab Liga miniszteri tanácsának inkább vállalnia kellett volna a felelősséget, leállítva a terroristák pénzelését és fegyverekkel való ellátását" - mondta a tisztségviselő, hangsúlyozva, hogy a külügyminiszterek döntései "nem akadályozzák meg Szíriát reformpolitikájának folytatásában, valamint abban, hogy szavatolja a biztonságot és a stabilitást a népnek".

Burhan Galjún, az ellenzék többségét tömörítő Szíriai Nemzeti Tanács vezetője üdvözölte az új tervet, de leszögezte, hogy addig nem tárgyalnak a rendszer képviselőivel, amíg Aszad elnök le nem mond.

Egy másik ellenzéki csoport, a Helyi Egyeztető Bizottságok (LCC) közölte: az Arab Liga tervezete nem felel meg a szíriaiak várakozásának, "csak újabb haladékot ad a rezsimnek, hogy folytassa az elnyomást". Az LCC szerint az Arab Ligának ezúttal sem sikerült megfelelő megoldást találnia, mert az Aszad-rezsim az új terv mögé bújva leverheti a felkelést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Izrael üdvözli az Irán ellen tervezett európai szankciókat

Izrael üdvözölte, hogy az Európai Unió szigorítja az Irán ellen atomprogramja miatt bevezetendő… Tovább olvasom