Délmagyar logó

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 10°C | 21°C Még több cikk.

Elveszett gép: újraindították a maradványok utáni kutatást

A csendesedő vizeken az indonéz hadsereg búvárai is le tudtak merülni a tenger alá.
Javult az időjárás a december végi indonéziai repülőgép-katasztrófa helyszínén, így a korábbi napok akadozásait követően hétfőn folytatni tudták a maradványok utáni kutatást a Jávai-tengerben. Egyelőre mindazonáltal nem akadtak rá a fontos repülési adatokat tartalmazó fekete dobozra.

A csendesedő vizeken az indonéz hadsereg búvárai is le tudtak merülni a tenger alá, a felszínen és a partvidéken pedig - a korábbinál nagyobb területen - hajók és helikopterek indultak a gép maradványainak keresésére. A búvárok azt a körzetet próbálják megközelíteni, ahol a hatóságok hanglokátorral megtalálták a lezuhant gép roncsait. Egyelőre mindazonáltal nem vehető biztosra, hogy a repülési adatokat és a pilóták beszélgetéseit rögzítő készülék is az észlelt roncsokban van.

A keresésben részt vesznek az orosz katasztrófavédelem szakértői, akik Be-200 típusú hidroplánnal a levegőből nyújtanak segítséget. Eddig harminc, feltehetően a repülőgépből származó tárgyat azonosítottak, valamint egy holttestet.

Az AirAsia 8501-es járata 162 emberrel a fedélzetén december 28-án reggel indult Surabayából Szingapúrba. A kapcsolat a felszállás után 42 perccel szakadt meg a géppel, amikor az Airbus a borneói Kalimantan és Jáva között repült. A gép lezuhanása óta harminchét holttestet találtak meg a tengerben, közülük néhányat ülésébe csatolva.

Hétfőn az indonéz közlekedési minisztérium felfüggesztette állásából a surayabai repülőtér több dolgozóját, amiért engedélyezték, hogy a gép felszálljon a légikikötőből, noha nem volt engedélye az adott időpontban felszállni. Az indoklás szerint az AirAsia december 28-án vasárnapra vonatkozóan nem rendelkezett engedéllyel a Surabaya-Szingapúr útvonalra. Az útvonal használatát a hatóságok csak hetente négy hétköznapra engedélyezték a cég számára.

A minisztérium azt is közölte, hogy egy december 31-i keltezésű rendeletében kötelezővé tette a légitársaságok számára, hogy minden felszállás előtt tájékoztassák az aktuális időjárásról a pilótákat. Eddig az indonéz szabályozás szerint a kapitány és a másodtiszt feladata és felelőssége volt az időjárási viszonyokról való tájékozódás.

Az indonéz meteorológiai szolgálat vasárnap közzétett elemzése szerint a katasztrófát a szélsőséges időjárási körülmények idézhették elő. A legvalószínűbb magyarázat az, hogy a hajtóművek meghibásodtak, miután a gép berepült egy viharfelhőbe.

Az elmúlt napok kutatási műveleteiben 20 repülő és helikopter, 27 indonéz, japán, szingapúri, maláj és amerikai hajó, valamint több búvárcsoport vett részt
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lavinaomlásban Ausztriában: két turista meghalt

A két amerikai férfi a hatóságok közlése szerint maga indította el a hógörgeteget. Tovább olvasom