Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Elveszett gép: újraindították a maradványok utáni kutatást

A csendesedő vizeken az indonéz hadsereg búvárai is le tudtak merülni a tenger alá.
Javult az időjárás a december végi indonéziai repülőgép-katasztrófa helyszínén, így a korábbi napok akadozásait követően hétfőn folytatni tudták a maradványok utáni kutatást a Jávai-tengerben. Egyelőre mindazonáltal nem akadtak rá a fontos repülési adatokat tartalmazó fekete dobozra.

A csendesedő vizeken az indonéz hadsereg búvárai is le tudtak merülni a tenger alá, a felszínen és a partvidéken pedig - a korábbinál nagyobb területen - hajók és helikopterek indultak a gép maradványainak keresésére. A búvárok azt a körzetet próbálják megközelíteni, ahol a hatóságok hanglokátorral megtalálták a lezuhant gép roncsait. Egyelőre mindazonáltal nem vehető biztosra, hogy a repülési adatokat és a pilóták beszélgetéseit rögzítő készülék is az észlelt roncsokban van.

A keresésben részt vesznek az orosz katasztrófavédelem szakértői, akik Be-200 típusú hidroplánnal a levegőből nyújtanak segítséget. Eddig harminc, feltehetően a repülőgépből származó tárgyat azonosítottak, valamint egy holttestet.

Az AirAsia 8501-es járata 162 emberrel a fedélzetén december 28-án reggel indult Surabayából Szingapúrba. A kapcsolat a felszállás után 42 perccel szakadt meg a géppel, amikor az Airbus a borneói Kalimantan és Jáva között repült. A gép lezuhanása óta harminchét holttestet találtak meg a tengerben, közülük néhányat ülésébe csatolva.

Hétfőn az indonéz közlekedési minisztérium felfüggesztette állásából a surayabai repülőtér több dolgozóját, amiért engedélyezték, hogy a gép felszálljon a légikikötőből, noha nem volt engedélye az adott időpontban felszállni. Az indoklás szerint az AirAsia december 28-án vasárnapra vonatkozóan nem rendelkezett engedéllyel a Surabaya-Szingapúr útvonalra. Az útvonal használatát a hatóságok csak hetente négy hétköznapra engedélyezték a cég számára.

A minisztérium azt is közölte, hogy egy december 31-i keltezésű rendeletében kötelezővé tette a légitársaságok számára, hogy minden felszállás előtt tájékoztassák az aktuális időjárásról a pilótákat. Eddig az indonéz szabályozás szerint a kapitány és a másodtiszt feladata és felelőssége volt az időjárási viszonyokról való tájékozódás.

Az indonéz meteorológiai szolgálat vasárnap közzétett elemzése szerint a katasztrófát a szélsőséges időjárási körülmények idézhették elő. A legvalószínűbb magyarázat az, hogy a hajtóművek meghibásodtak, miután a gép berepült egy viharfelhőbe.

Az elmúlt napok kutatási műveleteiben 20 repülő és helikopter, 27 indonéz, japán, szingapúri, maláj és amerikai hajó, valamint több búvárcsoport vett részt

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lavinaomlásban Ausztriában: két turista meghalt

A két amerikai férfi a hatóságok közlése szerint maga indította el a hógörgeteget. Tovább olvasom