Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

Emlékmű Hitler egyik merénylőjének

A Hitler elleni merényletkísérlet hetvenedik évfordulóján emlékművet kapott Baden-Württemberg tartományban Johann Georg Elser.
Elser mellszobrát Konstanzban leplezték le, a svájci-német határ közelében. A férfi 70 évvel ezelőtt, a sikertelen müncheni merényletet követően akart a szomszédos országba szökni, de a határőrök felismerték és letartóztatták. Elsert a második világháború végnapjaiban, 1945. április 9-én Dachauban végezték ki.

A bronzszobor talapzatán "Meg akartam akadályozni a háborút" szöveg áll, utalva az 1939. november 8-án történtekre: a müncheni Bürgerbräukellerben elkövetett robbantás nem érte el célját, mert Hitler a tervezetnél korábban távozott a gyűlés helyszínéről.

A konstanzi történész, Lothar Burchardt méltató beszédében Elsert azon kevesek közé sorolta, akik a "Harmadik Birodalomban nem fordították el a fejüket". Mégis, a háború után elfeledkeztek Elserről, sőt, még olyanok is akadtak, akik szerint a náci rezsimtől kapta a megbízást a merényletre.

Az emlékezés-kultusz a katonai és egyházi ellenállást állította a középpontba, ám Elsert ezekbe nem lehetett beskatulyázni - állapította meg a történészprofesszor, aki megjegyezte: meglehet, az asztalossegéd tagja volt a kommunista pártnak, de nem volt vonalas kommunista. "Morális teljesítménye semmiképpen nem marad el az 1944. július 20-i merénylet elkövetőiétől" - hangoztatta Burchardt.

Olvasóink írták

  • 2. bo 2009. november 09. 06:44
    „Azért lennének, lettek volna itt még néhányan akik megérdemeltek volna egy-egy bombát! Sztálin, Rákosi, és még egy pár amerikai elnök!”
  • 1. flexsnake 2009. november 08. 20:39
    „Az a baj hogy nem sikerült a merénylet.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkezdődött a szabadság ünnepe Berlinben

Egy nappal a történelmi évforduló előtt már vasárnap megkezdődtek a berlini fal leomlásának 20. évfordulójával kapcsolatos ünnepségek. Tovább olvasom