Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Energiaprojektekre 3,5 milliárd eurót szán az Európai Unió

Főképp a tagállamok oroszországi gázfüggőségének megszüntetése érdekében összesen 3,5 miliárd eurót fektetne be az Európai Unió különböző energiaprojektekbe - jelentette be szerdán az Európai Bizottság.
A javasolt összegből 250 millió eurót szánnának a tervezett Nabucco gázvezetékre, amelyen a Kaszpi-tengertől Európába szállítanák a földgázt, Oroszország és Ukrajna elkerülésével.

Az EU terve szerint a szükséges pénz az unió költségvetésének különböző pénzügyi alapjaiban megmaradt összegekből állna rendelkezésre. A 3,5 milliárdos összeg egy átfogóbb, 5 milliárd eurós uniós gazdaságélénkítő segélycsomag része. A tervezetről várhatóan a márciusi uniós csúcsértektekezleten döntenek majd.

Az energiaprojektekre szánt 3,5 milliárd euróból 1 milliárdot szánnak egy, az európai tagállamokat összekötő gázvezetékrendszer infrastrukturális fejlesztésére, 700 millió eurót pedig az európai országokat összekötő elektromos hálózatra. 500 milliót költenének szélerőmű-parkokra, további 1,25milliárdeurót pedig a légköri szennyezőanyagokat megkötő projektekre.

A javasolt 3,5 milliárd eurón kívül az Európai Bizottság további 1 milliárd eurót költene a szélessávú internethálózat fejlesztésére és kiépítésére a vidéki területeken. További 500 millió eurót pedig a klímaváltozás ellensúlyozására, a megújuló energiaforrások, a vízgazdákodás és a biodiverzitás fejlesztésére szánt projektekre szánnak.

Az Európai Bizottság szóvivője, Johannes Laitenberger szerint az uniós tagállamok vezetői a márciusi csúcsértekezleten vitatják majd meg a tervezetet.

A Nabucco gázvezetékrndszer egyébként, a becslések szerint, összesen mintegy 7,9 milliárd euróba kerülne.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Családi tragédia rázta meg Amerikát

Feleségét, öt gyermekét, majd magát is meggyilkolta elkeseredésében egy amerikai férfi, aki… Tovább olvasom