Délmagyar logó

2017. 02. 23. csütörtök - Alfréd 5°C | 15°C Még több cikk.

Engedélyezik kis mennyiségű kábítószer birtoklását

Csehország - Január 1-jétől nem büntetik Csehországban, ha valaki bizonyos kábítószereket kis mennyiségben saját használatra magánál tart. A kábítószerek "kis mennyiségének" pontos nagyságáról hétfőn döntött a kormány.
Bizonyos drogok használatát a január 1-jén életbe lépő új büntetőtörvénykönyv engedélyezi. A kormány döntése alapján a "kis mennyiség" heroin esetében legfeljebb 1,5 gramm, kokainnál legfeljebb 1 gramm, a pervitinnél pedig 2 gramm. Marihuánából maximum 15 grammot tarthatnak maguknál a csehek januártól. Hasisnál a felső határ öt gramm, ecstasy esetében négy tabletta, míg az LSD esetében 5 adag. Daniela Kovárová igazságügyi miniszter szerint a mennyiségek meghatározásánál a kormány a bíróságok eddigi gyakorlatából indult ki.

Az említett mennyiség az, amelynél a bíróság elnéző volt, s nem alkalmazta a drogtartást eddig teljesen tiltó törvényt. A cseh kormány egy hete tárgyalt először erről a témáról, de végleges döntés akkor nem született. A kemény drogok - tehát a heroin és a kokain esetében - a kormány javaslata eredetileg két grammot engedélyezett volna, de az e heti, újabb szakértői egyeztetések alapján ezt az adagot másfél grammra csökkentették.

Az igazságügyi és a belügyi tárca vezetője ugyanakkor feladatul kapta, hogy fél éven belül értékeljék ki, milyen hatással volt ez a törvénymódosítás a kábítószer-használatra, illetve az azzal összefüggésbe hozható törvénysértések alakulására. A megengedettnél nagyobb mennyiségű drog tartása bűncselekménynek fog számítani, amiért akár két év börtönt is kaphat az illető.

Olvasóink írták

 • 13. Priscilla_ 2010. február 27. 15:43
  „Pinaman, az ember legfeljebb a kokaintól tud bepörögni, a herointól pedig bekábulni, és nem fordítva. Egyébként ahogy ezt nézem, ezek után a kemény drogosoknak adagonként kell venniük a kokaint vagy a heroint. Már amennyiben be akarják tartani a törvényt. De aki már régóta függő, annak mondjuk nem elég 1,5 gramm.”
 • 12. Pinaman 2009. december 15. 22:38
  „az LSD-s futol mar tobben kiugraltak ablakon mert aszittek tudnak repulni. Herointol meg nagyon sokan tulporogtek. TVben lattam hogy egy fiatalember a kokaintol ugy megkabult hogy egesz eletere ugy maradt.
  Me rkell ezeket engedelyezni. Azoknak is jol elmagyaraznam akik aruljak a fiataloknak hogy mennyire karos, biztos nem arulnak tobbet ha tudnak.”
 • 11. senkiházi 2009. december 15. 16:32
  „A fűtől is ugyanúgy be lehet gyagyázni (Akár maradandóan is) mint az összes többi drógától.

  latszik szakértő vagy”
 • 10. Tömeg 2009. december 15. 16:26
  „A fűtől is ugyanúgy be lehet gyagyázni (Akár maradandóan is) mint az összes többi drógától.
  + Tüdő és májkárosodás.”
 • 9. oszama 2009. december 15. 15:21
  „Aszem Bruno igazán kellenes lesz 2010-ben
  GO TALMA”
 • 8. liongate 2009. december 15. 09:14
  „Persze az alkohol is,sőt a kávé is az élvezeti szerek közé tartozik,mint a drog,de azért ne keverjük már össze az alkoholt a droggal,mégha nagyon sok embert érint is az alkoholizmus!Szerintem ez nagy hiba volt,mindenki ,aki tart magánál mondjuk 1 gramm heorint,az mind kábszeres,függő,és ott nem csak 1 grammról szól,ugyan...Azon szoktam jókat derülni a legjobban,mikor valaki a drogok mellett próbál kiállni és felsorakoztat ezer évet és laikusan hiszi,hogy ő az összes könyvet elolvasta,és jobban tudja,mint az orvosok stb,na igen ezekkel az emberekkel nem lehet mit kezdeni,meggyőzni pláne nem.Az alkohol is szépen lerombolja a személyiséget és mindent,de próbáljon valaki alkoholról leszokni vagy heroinról!”
 • 7. YoDa 2009. december 15. 08:19
  „A marihónalaja az ok! Sőt kevesebbet árt egy füves cigi, mint egy estés alkoholizálás. A több drogot betiltanám...

  Sőt 22 óra után nem engednék alkoholt árulni. SEHOL!!!

  Többen halnak meg a pia miatt, int kábszer miatt. Pedig az alkohol is egyfajta kábító hatású szer!”
 • 6. efje 2009. december 15. 00:41
  „Nalunk jamaikan meg kimegyek a kertbe és ott no a narancs meg a kecske közt. Bomboklad! :-)”
 • 5. apátfalvifaszagyerek 2009. december 15. 00:09
  „moderálva off

  Egyébként ez egy hülye törvény! A drog az ember ellen való. Az oké, hogy a fűtől nem hal meg az illető, az még rendben is lenne, de a többit be kell tiltani, a drogosokat pedig... na, inkább nem is folytatom...”
 • 4. simpike 2009. december 14. 23:48
  „hány kilométer ez?”
 • 3. 1131 2009. december 14. 23:33
  „Mennyország !!!!”
 • 2. flexsnake 2009. december 14. 23:30
  „2. Nálunk Hollandiában a kokainért sem csuknak le, elkobozzák ha kismennyiség és 24órára kitiltanak a városból :)”
 • 1. emigrans 2009. december 14. 23:25
  „A marihuána legalizálással egyet értek,a többi ellen továbbra is szigorral kell fellépni .”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Béremelést követelnek a brüsszeli EU-alkalmazottak

Belgium - Jelképes figyelmeztető sztrájkot tartott az európai uniós alkalmazottak egy csekély része… Tovább olvasom