Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 13°C | 25°C Még több cikk.

ENSZ: 2013 végére két-háromszorosára nőhet a menekültek száma

Az év végére a jelenlegi egymillióról két-háromszorosára nőhet a szíriai menekültek száma.
A külföldre menekült szíriaiak száma az év végére a jelenlegi egymillióról két-háromszorosára nőhet, ha nem találnak valamilyen megoldást az arab országban dúló fegyveres konfliktusra - figyelmeztetett vasárnap ankarai sajtótájékoztatóján António Guterres, az ENSZ menekültügyi főbiztosa.

Ezenkívül fennáll annak a veszélye, hogy a konfliktus átterjed az amúgy is feszültségekkel teli Közel-Kelet más részeire - tette hozzá. Ismét arra kérte a nemzetközi közösséget, hogy segítse Törökországot, Libanont, Jordániát és a többi érintett országot a menekültek ellátásában.
Az ENSZ az előző nap közölte, hogy meghaladta az egymilliót a külföldre menekült szíriaiak száma.

A menekültáradat csaknem két évvel ezelőtt kezdődött, amikor Bassár el-Aszad elnök fegyveres erőinek tagjai rálőttek tüntetőkre az arab tavasz ihlette, demokráciapárti demonstrációkon a legkülönbözőbb városokban. A felkelés azóta gyakorlatilag felekezetek közötti háborúvá vált, és mintegy 70 ezren estek neki áldozatul.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint csak ez év eleje óta 400 ezren menekültek el az országból, ami közel a fele az összes emigránsnak. A menekültek körülbelül fele gyerek, legtöbbjük 11 év alatti. Decemberben naponta átlagosan naponta 3000-en lépték át a határt, januárban már 5000-en, februárban pedig 8000-en.

A legtöbben az említett országokon kívül Irakba, Egyiptomba, Észak-Afrika más országaiba, illetve Európába menekültek el. A külföldön lévőkön kívül kétmillió olyan menekült van Szíriában, aki az ország határain belül maradt. Rajtuk kívül van további kétmillió, aki nem hagyta el otthonát, de az életben maradáshoz segítségre van szüksége. Ezen négymillió ember életben tartásához a UNHCR júniusig rendelkezik anyagi eszközökkel, további ellátásukhoz újabb legalább 1,4 milliárd dollárra van szüksége.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dühöngő muzulmánok keresztények házait égették fel Pakisztánban

Közösségi gyűlölködéssé fajult egy baráti vita a kelet-pakisztáni Lahor városban: istenkáromlás… Tovább olvasom