Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

ENSZ: elegendő bizonyíték van Kim Dzsong Un ellen

A bizottság megállapította, hogy az Észak-Koreában elkövetett visszaélések egy lapon említhetők a nácik számlájára írt bűncselekményekkel.
Elegendő bizonyíték áll rendelkezésre ahhoz, hogy felelősségre tudják vonni Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőt a Phenjan által elkövetett "tömeges" emberijog-sértésekért - jelentette ki csütörtökön Szöulban az ENSZ egyik tisztségviselője.

Marzuki Darusman, a világszervezetnek az észak-koreai emberi jogi helyzettel foglalkozó különleges jelentéstevője egy emberi jogi fórumon fejtette ki véleményét az ENSZ vizsgálóbizottságának jelentésére hivatkozva. A februárban közzétett dokumentum szerint az észak-koreai biztonsági vezetők és így akár maga Kim Dzsong Un is nemzetközi bíróság elé állítható a módszeres kínzások elrendelése, gyilkosságok, valamint a lakosság éheztetése miatt - hangsúlyozta Darusman.

A bizottság megállapította, hogy az Észak-Koreában elkövetett visszaélések egy lapon említhetők a nácik számlájára írt bűncselekményekkel. A dokumentum világosan rámutatott arra, hogy a tömeges emberijog-sértéseknek az egyetlen forrása a kelet-ázsiai ország politikai vezetése, így a felelősség közvetlenül a fő döntéshozóra hárítható - hangsúlyozta Darusman egy szöuli fórumon. Az ENSZ jelentése név szerint nem említi Kim Dzsong Unt.

Jövő héten az ENSZ Közgyűlésének emberi jogi bizottsága elé utalják azt az Európai Unió és Japán által megszövegezett határozatot, amely phenjani döntéshozók felelősségre vonását sürgeti a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) előtt emberiesség elleni bűncselekményekért. Ha a határozattervezetet elfogadják, akkor a közgyűlés várhatóan decemberben szavaz róla. Az észak-koreai jogsértések ügyét azonban a Közgyűlés nem, csak az ENSZ Biztonsági Tanácsa terjesztheti az ICC elé. Diplomaták szerint azonban Phenjan fő szövetségese, Peking minden bizonnyal megvétózna egy ilyen lépést.

Phenjan elutasította az ENSZ vizsgálatát. Az észak-koreai rezsim szerint az ottani emberi jogi helyzet bírálása az Egyesült Államok vezette összeesküvés része, amelynek egyetlen célja az ország politikai rendszerének megdöntése.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltűnt a tűz alá vett egyiptomi járőrcsónak legénységének nyolc tagja

Nyoma veszett az egyiptomi parti őrség nyolc tagjának, miután négy azonosítatlan motorcsónakból… Tovább olvasom