Délmagyar logó

2017. 05. 23. kedd - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

ENSZ: Rendszeresen megsérti az emberi jogokat a szíriai kormány

Élesen bírálja egy készülő ENSZ-határozat a szíriai hatóságokat és a kormányhoz közel álló fegyveres csoportokat, amelyek a szöveg szerint rendszeresen és súlyosan megsértik az emberi jogokat az arab országban.
Az ENSZ Közgyűlésének emberi jogi témákkal foglalkozó bizottsága New Yorkban kedden fogadta el a határozatot, amelyet a jövő hónapban a teljes közgyűlés megvitat.

A bizottságban 132 támogató szavazattal fogadták el a szöveget, 12 elutasító és 35 tartózkodó voks mellett. A támogatók száma tízzel több volt, mint egy tavalyi hasonló határozaté, amiből a bizottság nyilatkozó tagjai azt a következtetést vonták le, hogy a világszervezetben gyengül a szíriai vezetés támogatottsága. Hasonló arányt várnak a plenáris voksoláson is.

A határozat követeli, hogy a kormány haladéktalanul állítson le minden jogsértést és a civilek elleni támadásokat, valamennyi érintett fél hagyjon fel az erőszakkal, továbbá induljon független nemzetközi vizsgálat az elkövetett jogsértések és háborús bűnök kivizsgálására.

A dokumentum vitájában a szíriai nagykövet, Bassár Dzsafári úgy vélte, hogy a határozat a nyugati államok részéről beavatkozási kísérlet Szíria belügyeibe. Azzal vádolta a jelentés előterjesztőit, hogy a Damaszkusz által terroristaként kezelt ellenzéki fegyveres csoportokat támogatják és pénzelik.

Hasonlóan éles hangú határozatokat fogadott el az ENSZ-bizottság Iránról és Észak-Koreáról is, mindkettőt szintén az emberi jogok gyakori megsértése miatt elítélve. Irán esetében szintén érezhető mértékben nőtt az elítélést támogatók aránya, jelezve, hogy a perzsa állam pártját fogók száma is csökken a világszervezetben.

Az iráni nagykövet ugyancsak belügyekbe avatkozással vádolta az előterjesztés megszavazóit, és azt is kijelentette, hogy a határozatban szereplő állítások megalapozatlanok.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bankrablásban és lövöldözésebn 17 nigériait öltek meg

Autóból vaktában tüzelő fegyveresek lemészároltak tíz polgári személyt kedden Nigéria középső… Tovább olvasom