Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Enyhén romlott a demokrácia minősége Szlovákiában

Az elemzés szerint 2014 harmadik negyedében a közepesnél rosszabb volt a demokrácia minősége Szlovákiában.
Enyhén romlott a demokrácia minősége Szlovákiában az idei év harmadik negyedévében az előző negyedévhez képest - derül ki a Közéleti Kérdések Intézete (IVO) szlovák civil szervezet Barométer nevet viselő elemzéséből, amelynek eredményeit pozsonyi sajtótájékoztatójukon ismertették a szervezet képviselői kedden.

Az IVO Barométer a demokrácia elveinek tiszteletben tartását vizsgálja a közélet négy területén. A jelentés a demokratikus intézmények és a jogállamiság, valamint a törvényalkotási folyamat helyzetét, illetve az emberi és a kisebbségi jogok betartását és a sajtó függetlenségét értékeli. A szervezet értékelési skáláján az 1-es osztályzat a demokrácia elvei betartásának ideális állapotát mutatja, az 5-ös értékelés pedig a leggyengébb besorolást jelenti.

Az elemzés szerint 2014 harmadik negyedében a közepesnél rosszabb volt a demokrácia minősége Szlovákiában, az IVO által felállított skálán a 3,2-es értéken alakult. Ez az összesített mutató szeptember végén 0,1 ponttal volt rosszabb, mint az előző negyedév végén, és 0,3 ponttal volt gyengébb a 2013-as év átlagánál. "A harmadik negyedévben voltak problémás jelenségek és nyugtalanító tendenciák is" - magyarázta az aktuális értékelést Grigorij Meszezsnyikov, az IVO elnöke.

A civil szervezet szerint az elmúlt negyedévben a demokrácia minőségét jelző fő mutató romlását kizárólag a demokratikus intézmények és a jogállamiság helyzetének alakulása befolyásolta, a többi szegmens értékelése a vizsgált időszakban változatlan maradt. Míg a Közéleti Kérdések Intézete 2014 második negyedévében 3,25-os értékkel illette a demokratikus intézmények és a jogállamiság helyzetét, ezt a részmutatót a harmadik negyedévben 3,5-es osztályzatra rontotta.

Az értékelés lerontásának legfőbb oka Meszezsnyikov szerint a jogalkotási konszenzus keretének a parlamentben tapasztalt ismétlődő megsértése volt. Kifejtette: az ellenzék javaslatainak a törvényhozás napirendjéről való ismétlődő kiiktatása, ami a baloldali kormánypárt, az Irány - Szociáldemokrácia parlamenti többsége részéről a vizsgált időszakban tapasztalható volt, veszélyezteti a parlamenti demokrácia alapelveit.

Az IVO Barométer szerint a harmadik negyedévben változatlan maradt a törvényalkotási folyamat helyzetét jelző részmutató, amely ismét 2,75-os értékelést kapott. Az előző negyedévihez képest változatlan maradt a sajtó függetlenségét értékelő mutató is, amelyre a közepes, 3-as osztályzatot osztották.

Az IVO értékelése szerint az emberi és a kisebbségi jogok betartását jelző részmutató sem változott az előző negyedévihez képest, ismét a 3,5-es értékelést kapta. Ugyanakkor ez utóbbi szegmens értékelésével kapcsolatban Grigorij Meszezsnyikov negatívumként mutatott rá a szlovák alkotmánybíróságnak arra a szeptemberi döntésére, amellyel a testület eljárásjogi okokra hivatkozva nem hozott érdemi döntést az állampolgársági törvény alkotmányosságát vitató beadványról. Ez Meszezsnyikov szerint azt mutatja, hogy a bíróság a döntés során elsődlegesen politikai, nem pedig emberi jogi megfontolásokat vett figyelembe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ebola: megkezdődött a járványtérségből érkezők szűrése Nagy-Britanniában

A szűrést a héten fokozatosan kiterjesztik a Heathrow öt termináljának mindegyikére. Tovább olvasom