Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Eörsi vezeti az ET megfigyelő küldöttségét

Eörsi Mátyás magyar liberális országgyűlési képviselő vezeti az Európa Tanács (ET) 39 fős küldöttségét, amely a helyszínen kíséri figyelemmel a január 17-i ukrán elnökválasztás lebonyolítását - közölte pénteken a strasbourgi székhelyű ET sajtószolgálata.
A delegáció január 14-től 18-ig tartózkodik Ukrajnában. Az ET-n kívül az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ), valamint a NATO Parlamenti Közgyűlése, az Európai Parlament, továbbá az EBESZ-nek a demokratikus intézményekkel és emberi jogokkal foglalkozó hivatala (ODIHR) is megfigyelőkkel lesz jelen az elnökválasztás alatt.

Az Eörsi vezette küldöttség a választás előtti napokban találkozik a főbb elnökjelöltekkel, választási tisztségviselőkkel, a civil társadalom és a média képviselőivel. A választási napon szerte az országban számos szavazóhelyiségben lesznek jelen az Európa Tanács megfigyelői.

Az ET Parlamenti Közgyűlése már tavaly november végén küldöttséget menesztett Kijevbe, és az azt állapította meg, hogy Ukrajnában "összességében szabad és versengő légkör uralkodik", valamint javult a médiaszabadság helyzete. A választásokba vetett bizalom azonban hullámzó, és aggodalomra ad okot a politikai és a pénzügyi körök összefonódása - tették hozzá jelentésükben. Szerintük az ukrán választási jogszabályok - bár tökéletlenek - képesek működőképes keretet biztosítani a választásokhoz, ám az elnökválasztás után a lehető leghamarabb javítani kell ezeken a szabályokon.

Az ET megfigyelői küldöttségével utazik majd az Európa Tanács mellett működő független jogi szakértői testület, a Velencei Bizottság egyik tagja is. A Velencei Bizottság előzőleg az ODIHR-rel együtt szakvéleményt készített az ukrán választási jogrendről.

Az Európa Tanács megfigyelői a választás másnapján sajtóértekezletet tartanak az általuk tapasztaltakról, majd Eörsi az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének január 25-én kezdődő strasbourgi ülésszakán tesz részletes jelentést a megfigyelő küldöttség megállapításairól.

Az ukrán elnökválasztáson a jelenlegi államfő, az erőteljesen nyugatbarát Viktor Juscsenko mellett indul legnagyobb riválisa, a Moszkvával jobban szót értő Julija Timosenko, valamint Viktor Janukovics, az oroszok egyértelmű támogatását élvező egykori miniszterelnök is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Róma veszélyesnek ítéli a testszkennert

Az olasz egészségügyi miniszter szerint a repülőtereken esetleg alkalmazható testszkenner… Tovább olvasom