Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

EP-állásfoglalás Ukrajnáról

Az Európai Parlament (EP) tisztességesnek tartja az ukrán elnökválasztás lebonyolítását, és elismeri Ukrajna európai törekvéseit - áll az EP által csütörtökön Brüsszelben megszavazott állásfoglalásban.
Az elfogadott szöveg üdvözli, hogy az elnökválasztás, amelyet a Moszkvával jó viszonyt ápoló Viktor Janukovics nyert meg, megfelelt "az EBESZ és az EU szabad és tisztességes választásokra vonatkozó legtöbb előírásának".

A parlament az EU-tagság távlatának konkrét említése nélkül "elismeri, hogy Ukrajnának, mint európai országnak az Európai Unió országaival közös a történelme, és hogy azokkal közös értékeket vall, valamint elismeri Ukrajna európai törekvéseit".

Az állásfoglalás kiemeli az Ukrajna és az EU közötti energiaügyi együttműködés megerősítésének jelentőségét, továbbá újabb megállapodások megkötését kezdeményezi "azzal a céllal, hogy biztosítsák mindkét fél számára az energiaellátás biztonságát, beleértve a megbízható kőolaj- és földgáz-továbbítási rendszer létrehozását".

A képviselők úgy vélik, a jelenlegi vízumkönnyítési megállapodást "a hosszú távú célkitűzésekre figyelemmel felül kell vizsgálni", és köztes célként határozzák meg a meglévő vízumdíjak eltörlését.

Az Európai Parlament arra kéri Ukrajna - néven nem nevezett - szomszédjait, hogy teljes mértékben tartsák tiszteletben az ukrán állam demokratikus rendszerét, tartózkodjanak bármiféle nyomásgyakorlástól vagy beavatkozástól.

Az állásfoglalás "rendkívül helyteleníti" Viktor Juscsenko távozó ukrán elnök döntését, amely az "Ukrajna nemzeti hőse" címet adományozva, posztumusz elismerésben részesítette Sztepan Banderát, az ukrán nacionalisták szervezetének vezetőjét, aki együttműködött a fasiszta Németországgal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb áldozata van a fertőzött osztrák sajtnak

Meghalt egy ötödik osztrák is listeria baktériummal fertőzött sajt fogyasztása után, ezzel hétre… Tovább olvasom