Délmagyar logó

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 2°C | 8°C Még több cikk.

EP-választás: Újabb országokban nyíltak meg a szavazókörök

Szlovákiában, Lettországban, Máltán és Cipruson szombaton adhatják le szavazatukat a választók, Csehországban folytatódik a pénteken kezdődött voksolás, míg Olaszországban elkezdődik a kétnapos választás.
Szlovákiában a felmérések szerint minden idők legalacsonyabb választói részvétele várható a voksoláson: a legfrissebb közvélemény-kutatások az mutatják, hogy a választásra jogosultak mindössze 14 százaléka járul majd az urnákhoz. Ezzel pedig Szlovákia várhatóan megdönti a saját maga által felállított uniós rekordot: 2004-ben ugyanis - 17 százalékos részvétellel - itt ment el a legkevesebb ember szavazni. A csaknem hatezer szavazókör mindenesetre reggel öt órától este nyolcig várja a szlovákiai választópolgárokat.

Jóval lelkesebb szavazók azonban a máltaiak: az alig több mint háromszázezer szavazónak a várakozások szerint több mint nyolcvan százaléka vesz majd részt a voksoláson. Öt évvel ezelőtt 82 százalékos választói részvételt mértek itt, és ez messze túlszárnyalta az Európai Unió 1979-ben mért legjobb átlagát, a 62 százalékos választói aktivitást. Máltán egyébként nem csak az öt EP-képviselői helyről döntenek a nap folyamán, hanem megtartják a helyhatósági választásokat is.

A felmérések ugyanakkor azt mutatják: Európa-szerte alacsony részvétel várható a június 4. és 7. között tartó voksoláson, amelyen a 27 tagállam mintegy 375 millió állampolgárát várják az urnákhoz. A legtöbb országban - így Magyarországon is - vasárnap tartják a szavazást, Nagy-Britanniában, Hollandiában és Írországban viszont már lezajlott a voksolás. A hivatalos eredményeket az összes európai szavazókör lezárása után, azaz vasárnap este tízkor teszik közzé.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint húsz év után fülelték le a gyilkos rendőrnőt

A gyanú szerint 1986-ban agyonlőtte volt barátjának feleségét. Tovább olvasom