Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

EP-vita - Schöpflin az EU-bővítésről, Tabajdi a gazdasági problémákról

Az Európai Parlament (EP) keddi strasbourgi plenáris ülésének vitájában a képviselők a március első két napján Brüsszelben tartott EU-csúcs eredményeiről fejtették ki véleményüket.
A néppárti Schöpflin György a csúcstalálkozó döntéseit, azon belül a szerb EU-tagjelölti státus megadását korszakhatárként értékelte, hiszen - mint mondta - világossá vált, hogy a bővítési folyamat nem állt le, még ha lendülete lassulni is látszik. A szocialista Tabajdi Csaba azt emelte ki, hogy a gazdasági válság kitörése óta ez volt az első olyan csúcstalálkozó, amely nem tűzoltással telt.

"Szerbia tagjelölti státusának megadásával az a bizonyos fátyol ráborulhat a múltra. Tekinthetjük úgy, hogy Szerbia, a tékozló fiú, visszatért az európai családba" - fogalmazott Schöpflin György. Hangsúlyozta, hogy ez a döntés az egész régió stabilizálásához hozzájárul. Megjegyezte, hogy ha Szerbia elkötelezettsége nem teljes a szervezett bűnözés elleni küzdelemben, akkor a Balkán változatlanul könnyű zsákmánya lehet a nemzetközi maffiahálózatoknak.

A gazdasági válság kezeléséről szólva a fideszes EP-képviselő kiemelt jelentőségűnek mondta azt, hogy "a pénzügyi fegyelem a gazdasági növekedés fontosságának elismerésével együtt érvényesüljön".

Tabajdi arról beszélt, hogy az Európai Unió a jelek szerint túllépett a legnehezebb időszakon, a piacok végre megnyugszanak, és lassan stabilizálódik az euróövezeti államok gazdálkodása.

"Az uniós döntéshozók azonban még nem dőlhetnek hátra. Gazdasági téren legalább két nagy kihívással meg kell birkózniuk a közeljövőben: be kell indítani a gazdasági növekedést, munkahelyeket kell teremteni, és meg kell oldani az euró, mint fizetőeszköz továbbra is fennálló szerkezeti problémáját" - figyelmeztetett az MSZP-s politikus.

Tabajdi Csaba szerint Görögország, Írország, Portugália, Spanyolország gazdasági nehézségei "az euró közös kudarcát is jelentették, a közös valuta ezért alapvető reformra szorul"

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zárva a Buckingham Palota a londoni olimpia alatt

Néhány hétre bezárja kapuit a szokásos évi nyári nyitvatartási szezonjában a Buckingham Palota: II.… Tovább olvasom