Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

EP: Szlovákiában a választók alig egyötöde voksolt

Robert Fico kormányfő szociáldemokrata pártja, a Smer nyert.
Szlovákiában az előzetes, nem hivatalos adatok szerint a szavazók 19,8 százaléka járult az urnákhoz a szombati európai parlamenti (EP) választáson. Északi szomszédunknál - akárcsak Magyarországon - a mostani volt a második ilyen megméretés: a 13 mandátumért 16 párt és mozgalom versengett. Öt évvel ezelőtt, 17 százalék volt a részvételi arány, a legalacsonyabb az egész EU-ban.

A Központi Választási Bizottság tájékoztatása szerint a legtöbb gondot a személyazonosság igazolása okozta, az EP-választás során ugyanis a törvény szigorúbban kötelezi a választókat személyazonossági igazolványuk felmutatására. A bizottság végül úgy határozott, az útlevél felmutatása is elégséges, a fő, hogy nevük szerepeljen a választó jegyzékben.

A voksolás mindenhol rendben folyt, egyedül néhány nyugat-szlovákiai, a cseh határhoz közeli faluban okozott gondot a hirtelen lezúduló csapadék okozta áradás: Miava városban például száznál is több házat, utcákat öntött el a víz. A térségben egy halálos áldozatot is követelt a szélsőséges időjárás - egy idős férfit magával ragadott az egyik megáradt patak.

Mint kiderült, "józan" is volt a voksolás: az egyik közép-szlovákiai falu választási bizottságáról egy telefonáló azt állította a Központi Választási Bizottságnak, hogy a testület minden tagja részeg és minősíthetetlen módon viselkedik. Kiderült, a bejelentés teljesen alaptalan.

A pozsonyi SITA hírügynökség vasárnap - még a hivatalos eredmények közzététele előtt ismertette a választás kimenetelét. Eszerint Robert Fico kormányfő szociáldemokrata pártja, a Smer nnyert, a voksok 31,05 százalékát szerezte meg, és öt képviselőt küldhet az EP-be. A Mikulás Dzurinda kétszeres volt miniszterelnök vezette legnagyobb ellenzéki erő, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió 16,47 százalékkal a második, harmadik pedig az ellenzéki Magyar Koalíció Pártja 11 százalékkal. Negyedik helyen a legkisebb ellenzéki erő, a Kereszténydemokrata Mozgalom végzett a voksok 10,55 százalékával.

Mindhárom parlamenti ellenzéki párt két-két képviselői helyre tett szert. A mandátumszerzők közt "sereghajtó" a két kisebbik koalíciós párt egy-egy mandátummal. Vladimír Mečiar háromszoros exkormányfő Szlovákiáért Mozgalma 8,71 százalékot tudhat magáénak. Ján Slotának a 2006-os parlamenti választásokon még 11 százalékot szerző Szlovák Nemzeti Pártja 5,39 százaléknyi voksot gyűjtött.

A magyar pártot Bauer Edit eddigi EP-képviselő és Mészáros Alajos professzor, korábbi Pozsony megyei képviselő és volt nagykövet képviselheti az uniós testületben. A magyar pártnak az első megbízatási időszakban is két képviselője volt, az egyik éppen Bauer Edit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hat gyerek égett meg egy házibulin

Hat gyerek meghalt egy tűzben a kelet-szibériai Irkutszk megyében, egy sikeres érettségi után… Tovább olvasom