Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

EP: Tovább kell vizsgálni a Benes-dekrétumokat

Az Európai Parlament (EP) jogi bizottsága kedden Brüsszelben megállapította, hogy a Benes-dekrétumok rendelkezései a mai napig a szlovák jogrend részét képezik, ezért további vizsgálatukra van szükség - tudatta közös nyilatkozatban Mészáros Alajos szlovákiai magyar néppárti, valamint Szájer József és Bagó Zoltán fideszes EP-képviselő.
Megjegyezték, ez az első uniós szintű jogi dokumentum, amely mindezt kimondja.

Az EP petíciós bizottsága tavaly úgy határozott, hogy kikéri a jogi bizottság véleményét a Benes-dekrétumok ügyében. A jogi szakbizottság hosszas vizsgálódás után készítette el a most elfogadott szakvéleményét.

A dokumentum a három magyar EP-képviselő szerint fontos hivatkozási alapként szolgál: bár nem minden pontja egyértelmű, bíráló észrevételeket tesz a Benes-dekrétumok kapcsán, és kimondja, hogy azok a mai napig a szlovák jogrend részét képezik, ezért további vizsgálatok kívánatosak.

A szakbizottság ülésén részt vett Jaroslav Paska, a Szlovák Nemzeti Párt EP-képviselője, aki sikertelenül próbálta levetetni ezt a pontot a napirendről, és meghiúsítani a szavazást.

Mészáros Alajos szerint az elfogadott szakvélemény olyan elemzésen alapuló dokumentum, amely irányt mutat a további feladatokhoz.

Szájer József, a néppárti EP-frakció alelnöke leszögezte: a magyarországi és a határon túli magyar képviselők közösen dolgoznak tovább annak érdekében, hogy az ügyben fennálló vita mihamarabb lezáruljon.

Bagó Zoltán szerint a labda most újból a szlovák közigazgatás térfelén pattog, hiszen Szlovákiának, mint EU-tagállamnak kötelessége a jogi ellentmondást feloldani és a diszkriminatív részeket a szlovák jogrendből kiiktatni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Brüsszeli kampány a 112-ért

Az Európán belül bárhonnan bármikor ingyenesen hívható 112-es segélyhívószám megismertetésére kampányt javasol az Európai Bizottság. Tovább olvasom