Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Építészeti megoldások a városi bűnözés ellen

Egyszerű és olcsó építészeti megoldások alkalmazásával jelentősen visszaeshet a bűnözés a nagyvárosokban, lakótelepi környezetben pedig akár teljesen meg is szűnhet. Az Európai Unió által finanszírozott, több éves kutatás eredményeit kedden ismertették a kutatás magyar résztvevői az Országos Kriminológiai Intézetben.
Dallos Endre, a kutatásban résztvevő mérnök és bűnmegelőzési szakember szerint akár teljesen meg lehet szüntetni a bűnözést a lakótelepi, nagyvárosi környezetben. Az építészeti bűnmegelőzés nem azonos a vagyonvédelemmel, ami inkább személyre szabott és nem hasonlít a tömbrehabilitációra sem, ami a bűnözők elvándorlását eredményezi. Az építészeti bűnmegelőzés kisebb-nagyobb környezeti átalakításokkal a bűnözőktől az alkalmat veszi el, hogy bűnözzenek.

Megoldás az utcák zsákutcákká alakítása, az átlátható környezet kiépítése. El kell felejteni a több méter magas sövényeket, a lakótelep házak közötti területet közösségi kontroll alá kell helyezni. Ez nem külső - például kamerás megfigyelést jelent - hanem azt, hogy az emberek maguk vigyáznak a területükre. A nagy területek kisebbekre szabdalása is jó megoldás - 8-10 család tagjait ugyanis felismeri az ember, de ha valahol százan laknak, nem lehet eldönteni, ki tartózkodik jogszerűen a területen. Átmeneti részeket kell kialakítani, biztonságos kapukkal, el kell különíteni a magán, a nyilvános és a félig nyilvános területeket.

Fontos a megfelelő megvilágítás, a jelképesen - például tüskés, 90 centiméter magas bokrokkal körbekerített terek megvilágítása és gondozása. Az önkormányzatok és a lakók összefogásával megvalósíthatók ezek a lépések.

A lakópark ál-biztonságot ad: ha valaki ugyanis bejutott oda, senki nem gondolja, hogy jogtalanul van ott. A pláza-jelenség sem tesz jót a közterületi biztonságnak: elszipkázza az embereket az utcákról, amelyek így megszűnnek közösségi térré válni. Fontos, hogy az emberek magukénak érezzék a teret, tegyenek érte és vigyázzanak rá. A rendezetlenséggel összefügg a lakótelepeken megoldatlan parkolás: a modern elképzelések szerint nem az ablak alatt, hanem központi, elkerített helyen, egy tömbben kellene parkolniuk a kocsiknak.

A rendezetlenség adja a legtöbb alkalmat a bűnözőknek. Ma Magyarországon már zajlik a lakótelepi házak átalakítása, de csak a technológiákkal foglalkoznak, a házak környezetével nem. A hatóságokat nem érdekli, ki, hol, hogyan parkol, hol különül el a járda és az úttest. A felújításokkor senki nem gondolt az egyre növekvő autóállományra. Kivilágítatlan, sötét területek, zugok váltogatják egymást - mondta Irk Ferenc, a kutatásban résztvevő egyik szakember.

A kutatásban hazai és külföldi lakótelepeken végeztek felméréseket, hogy ki, hányszor és hol esett áldozatul bűnözőknek. A magyarországi felmérést a békásmegyeri észak- és déli, illetve a római-parti lakótelepen végezték, a III. kerületben - mondta Barabás Tünde, az OKRI munkatársa. A statisztika szerint évi 200 ezer körüli bűncselekmény válik ismertté az országban, vagyis a magyarok körülbelül 2 százaléka válik áldozattá. A felmérés szerint a lakótelepeken ez az arány háromszorosa az átlagosnak, vagyis százból minden hatodik ember áldozattá válik.

Ennek oka a kis helyen tömörülő sok lakó és a rendezetlen, átláthatatlan, elhanyagolt környezet. Másik oka társadalmi: a lakótelep csapdahelyzet, aki megvette a lakást, nem tud elköltözni, de mivel itt a kevésbé tehetősek laknak, nehezen tudják fenntartani magukat.

A kutatás során az angliai Bristolban, a hollandiai Amsterdamban, németországi Berlinben, a lengyel Krakkóban és Budapesten elemezték a lakótelepi környezetet magyar és külföldi kutatók. Windt Szandra, az OKRI főmunkatársa szerint a legtöbb nyugati országban már megkezdték a telepek átalakítását, a lakók igényeinek felmérésével. Nyugat-Európában is épültek ugyanis lakótelepek a második világháború után. Magyarország ma a felújításoknál tart, nyugaton ez már 30-40 éve elkezdődött, most már a közösségi terek átalakításánál tartanak. Van, ahol olyan közösségi épületek vannak, magánkezdeményezésre, ahol még a szomszédok egymással kapcsolatos gondjaira is megoldást próbálnak találni különböző szolgálatok.

A kutatók közös véleménye, hogy az átláthatóság, rendezettség a megoldás és a feladat, hogy az emberekben tudatosuljon: a lakókörnyezet megfelelő átalakítása közös érdekük. A kamerarendszer segíthet, de drága és a külső kontroll emberi jogi kérdéseket is felvet. Több nyugati országban is létezik a panelek 4-5 emeletessé visszabontásának módszere. Ez azonban csak üres lakásoknál - mint Berlinben - valósulhat meg. Magyarországon erre még nincs mód, a kisebb, de lényeges átalakításokra azonban szükség van. A folyamathoz azonban társadalmi szemléletváltás is szükséges, és bár ez már megindult, a sikerig lassú, apró lépésekből álló folyamat vezethet el.

Olvasóink írták

 • 7. SP 2009. január 27. 21:23
  „Extrém megoldás lenne itt, hogyha a lassan cseperedő fákat, bokrokat levágnánk, hogy ne legyen rejtekhelye a bűnözőknek. Átlátható legyen a tér. Egyre inkább minden zöldfelületre szükségünk lesz.
  Még a szelektív hulladékgyűjtést sem oldottuk meg. Van még más feladat.
  A németeknél el lehet képzelni a pedáns katonás rendet. Itt azért még balkánibb a helyzet. Referenciának azért jó, történelmileg is közelebb állnak hozzánk.
  USA más mentalitású, hülyeség lenne majmolni. Afroamerikai, mexikói feka bűzözésre készülni.”
 • 6. Luckatosh 2009. január 27. 19:04
  „Szerintem meg tobb oreg nenit kell a panelekbe telepiteni, azok mindig resen vannak es kukucskalnak!”
 • 5. dred 2009. január 27. 16:46
  „Ha megfelelő a kamerák által rögzített adat kezelése nincs veszélyben az emberi jog illetve magasabb szintű a fontossági sorrendben az életveszély mint a személyiségi jogok ! Ebben az országban ,a városokban az emberek nem ismerik (és nem is akarják) a szomszédjukat ,nem hogy még összetartsanak !!! Figyelni mindenki figyel de csak akkor szól ha olyasmi történik ami neki árt!”
 • 4. flexsnake 2009. január 27. 16:08
  „Mielőtt hülyéztek, nézzétek meg az amcsi lakóparkokat. Nem véletlen épültek úgy.
  Mindig lesz bűnözés , kiirtani nem lehet, viszont az amúgy is aktuális átépítések és felújítások kivitelezésénél figyelembe lehet venni ezeket a szempontokat is.
  A panelházakra is vannak szakosodott csoportok akik betörésből élnek. Ma már minden második lakást bérbe adnak, így a lakók nem is tudják kik laknak mellettük, egymásra sem tudnak odafigyelni. Van amit meg lehet oldani és van amit nem.”
 • 3. dodó 2009. január 27. 15:55
  „Meggyőződésem, hogy ezt a cikket egy liberális barom írta!

  MI tehetünk róla, hogy a lakosság 10 %-a hivatásszerűen bűnözik, teljes kormányzati bátorítással és támogatással??? Ha meg valami miatt nem bűnöző, akkor csak egyszerűen gennyes fekélyként rombolja a gazdatestet???
  Nem kellene-e inkább (legalább) a meglévő, a bűnözőket és parazitákat védő törvényeket teljes szigorral alkalmazni???
  ...mert még ezeket a liberális törvényeket (köszönjük SZDSZ) is elmismásolják, ha a szigorúan védett fajta megbüntetéséről volna szó!!!”
 • 2. antikos 2009. január 27. 15:32
  „Több rendőrt!!!”
 • 1. Horton 2009. január 27. 15:00
  „Ekkora baromságot!!!!!!!!!!!!!!!
  Honnan szedtétek ezt a cikket???????????

  Nem volna egyszerübb, logikusabb, kényelmesebb, ha inkább a tetves bűnözőket büntettnék úgy, ahogyan kellene, mint drága módszerekkel elszeparálni a " csóró " panellakókat?????
  Nem hiszem el, hogy nem lehet ebben az országban valamit egyszer " JÓZAN PARASZTI ÉSSZEL megoldani????!!!!
  Meg mi ez a süket duma, hogy , ....
  ...." a lakótelep csapdahelyzet, aki megvette a lakást, nem tud elköltözni, de mivel itt a kevésbé tehetősek laknak, nehezen tudják fenntartani magukat. "

  Mi a lóf@sz van??????? Mi ez????? Mi köze van a panellakónak a bűnözéshez?????Most akkor mi van?????
  Ha annyira csóró a penellakó, aki még a lakását sem tudja eladni, sőt képtelen magát még fenntartani is, akkor, hogy a picsába vonzó ez egy bűnöző számára????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kampányolt a marhákért, és egy marha miatt halt meg

Az okozta az észak-görögországi Filippoi alpolgármesterének halálát, ami ellen küzdött. Paschalis… Tovább olvasom