Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Erdogan: a muszlimok már Kolumbusz előtt felfedezték Amerikát

A török államfő szerint muszlim hajósok már Kolumbusz előtt háromszáz évvel felfedezték Amerikát.
"A Latin-Amerika és muszlimok közti kapcslatok a 12. századra nyúlnak vissza. Azt mondják, hogy Kolumbusz Kristóf fedezte fel Amerikát 1492-ben. Valójában muszlim hajósok 314 évvel Kolumbusz előtt, már 1178-ban eljutottak az amerikai kontinensre" - mondta magabiztosan Recep Tayyip Erdogan egy szombati ankarai találkozón, amelyet latin-amerikai muszlim vezetők számára rendeztek.

A török elnök arra hivatkozott, hogy naplójában Kolumbusz említést tesz egy mecsetről, amelyet a kubai partoknál egy hegytetőn látott. Mint mondta, szeretné, ha ezen a helyen újra mecset állna, s erről tárgyalni kíván a kubai illetékesekkel.

Muszlim történészek és teológusok egy törpe kisebbsége egy ideje kétségbe vonja, hogy Amerikát a genovai tengerész fedezte volna fel a spanyol korona megbízásából. A tézist főleg Youssef Mroueh történész, egy amerikai muszlim alapítvány, az ASFA kutatója hirdeti, aki először egy 1996-ban megjelent vitatott írásában értelmezte úgy Kolumbusz naplóbejegyzését, hogy az Amerika muszlimok általi felfedezését bizonyítja. Szerinte spanyolországi és nyugat-afrikai muszlim hajósok "Kolumbuszt legalább öt évszázaddal megelőzve" felfedezték az amerikai kontinenst.

A tézist nem támasztja alá semmiféle tárgyi lelet, s a tudósok óriási többsége úgy véli, Kolumbusz Kristóf csak a hegylánc formáját akarta leírni szemléletesen azzal, hogy egy mecsethez hasonlította.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négyen meghaltak egy földcsuszamlásban a svájci-olasz határ térségében

Az elmúlt hetek viharos időjárása felszínre hozta az infrastruktúrában és a házak tervezésében… Tovább olvasom