Délmagyar logó

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 35°C Még több cikk.

Erős robbanás rázta meg Bejrútot - fotók

Pokolgépes merényletet követtek el péntek délelőtt a libanoni főváros központjában, legalább öten életüket vesztették és több mint hetvenen megsebesültek.
A halálos áldozatok között van Mohamed Satah, Szaad Haríri volt libanoni szunnita kormányfő közeli tanácsadója, egykori pénzügyminiszter és sofőrje az ANI hírügynökség közlése szerint. A volt miniszterelnök a Hezbollah libanoni síita szervezetet sejti a merénylet mögött.

Egy politikust szállító gépkocsioszlop ellen követtek el támadást - írta a Spiegel online hírmagazin a libanoni média beszámolóira hivatkozva. A robbanóanyagot egy autóban rejtették el.

Az ANI állami hírügynökség jelentése szerint a 62 éves Mohamed Satah éppen a volt kormányfő otthona felé tartott, hogy részt vegyen a Március 14. Koalíció találkozóján. Az ellenzéki szerveződés szemben áll Bassár el-Aszad szíriai elnökkel és az őt támogató Hezbollah síita mozgalommal. Satah a 2009 és 2011 között hivatalban lévő Haríri-kormány pénzügyminisztere volt, 1997 és 2000 között pedig Libanon washingtoni nagyköveteként szolgált. A neves közgazdász a Nemzetközi Valutaalapnál is dolgozott.

A líbiai állami televízió által bemutatott képsorok tanúsága szerint a robbanás után a kormány székhelyétől nem messze sűrű füst gomolygott, egy törmelékekkel teli utcán égő autókat, mozdulatlan emberi testeket lehetett látni. A robbanás az EFE spanyol hírügynökség értesülése szerint 10 épületben okozott súlyos károkat. A heves detonációt egész Bejrútban hallani lehetett.

Merénylet Bejrútban - az MTI felvételei.

A libanoni fővárosban idén már több pokolgépes támadást is végrehajtottak. A legtöbb merénylet Bejrút déli részén történt, amely a Hezbollah egyik fellegvárának számít. November közepén több mint húszan haltak meg a bejrúti iráni nagykövetség ellen elkövetett öngyilkos merényletben.

A Spiegel online szerint a pénteki merényletet néhány méterre attól a helytől követték el, ahol 2005 februárjában halálos támadást intéztek Szaad Haríri apja, Rafík Haríri egykori libanoni kormányfő ellen.

Szaad Haríri a radikális Hezbollah-milíciát tartja a pénteki merénylet elkövetőjének. "Azokat gyanúsítjuk, akik menekülnek a nemzetközi igazságszolgáltatás elől és vonakodnak attól, hogy egy nemzetközi törvényszék elé álljanak" - magyarázta a volt kormányfő Bejrútban az apja feltételezett gyilkosai ellen folyó eljárásra utalva. Hosszas halogatás után három hét múlva veszi kezdetét annak az öt Hezbollah-tagnak a pere, akiket a 2005-ös merénylet végrehajtásával vádolnak. A Hezbollah tagadja, hogy köze lenne a mintegy két tucat halálos áldozatot követelő támadáshoz.

Satah alig egy órával a pénteki robbanás előtt a Twitter közösségi oldalon azzal vádolta meg a síita mozgalmat, hogy megpróbálja ellenőrzése alá vonni az országot. "A Hezbollah erős nyomást gyakorol annak érdekében, hogy biztonsági és külpolitikai kérdésekben hasonló jogkörökkel bírjon, mint amilyenekkel Szíria rendelkezett Libanonban 15 éven keresztül".

Libanonban az utóbbi években rendkívül feszült a helyzet egyrészt a belső megosztottság, másrészt a szomszédos Szíriában dúló polgárháború miatt. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) adatai szerint jelenleg mintegy 800 ezer regisztrált szíriai menekült tartózkodik az országban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

29 ember halt meg egy közlekedési balesetben Thaiföldön

Thaiföldön csaknem harminc ember meghalt egy súlyos közúti balesetben pénteken: az autóbuszuk letért… Tovább olvasom