Délmagyar logó

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 2°C | 8°C Még több cikk.

Erősödik az árvízveszély Németországban

Az Odera és a Neisse folyók vízszintjének tartós emelkedése miatt a hét második felétől áradásoktól tartanak a németországi Brandenburg tartományban.
Szerdai közlés szerint a hatóságok a készültségi szintet az észak-keleti tartomány egyes körzeteiben már 3-as fokozatúra, azaz a legmagasabbat megelőzőre emelték. Amennyiben a vízszint-emelkedés hasonló ütemben folytatódik, szakemberek valószínűnek tartják, hogy csütörtöktől már a legmagasabbnak számító, 4-es fokozat lép életbe. Ez pedig már a közvetlen katasztrófaveszélyre, azaz arra utalhat, hogy a gátakon átcsaphat a víz.

A tartomány székhelyén, Potsdamban állandóan ülésezik a katasztrófa elhárításával foglalkozó válságstáb, amely rendkívüli intézkedéseket léptetett életbe. Az elmúlt években megerősített gátakat folyamatosan ellenőrzik.

Az Odera vízszintje Ratzdorfnál szerdán délelőtt már meghaladta az 5,60 métert, ami 24 óra alatt 60 centiméteres emelkedést jelentett. A hatóságok arra számítanak, hogy a vízszint csütörtök reggelre elérheti a 6 métert, ami már katasztrófával fenyeget.

Mindennek ellenére a szakemberek nem számolnak azzal, hogy az árvízhelyzet az 1997. évihez hasonlóan súlyos lesz. Akkoriban több ezer embert kellett kitelepíteni, és az anyagi kár meghaladta a 300 millió eurót. Az árvíz heteken keresztül tartott. Ezzel szemben a hatóságok most azt valószínűsítik, hogy az apadás hamarabb megkezdődhet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerb adomány Koszovónak

Több mint tízmillió dinár (30 millió forint) értékű adományt jutatott koszovói szerb intézményeknek… Tovább olvasom