Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Erőszakba torkollottak Dél-Európában a megszorítások elleni tüntetések

Erőszakba torkollottak szerdán több dél-európai országban a megszorítások elleni sztrájkhoz kötődő tüntetések. A demonstrálók és a rendőrök közötti összecsapásokban többtucatnyian megsebesültek.

Lisszabonban a gazdasági válság kezdete óta nem volt olyan erőszakos tiltakozás, mint a szerdai tüntetés végén. A demonstrálók egy része elkezdett kövekkel, palackokkal dobálózni, ez váltotta ki a rendőrök tettleges fellépését. 27 tüntető és 21 rendőr könnyebben megsebesült.

Erőszakba torkollottak Dél-Európában a megszorítások elleni tüntetések. Fotó: MTI/EPA (galéria)

A madridi tüntetők szemeteskukákat égettek, emiatt füsttel telt meg a főváros központi sugárútja, Barcelonában pedig rendőrautókat gyújtottak fel. A rendőrök mindkét spanyol városban gumilövedékekkel oszlatták szét a randalírozók tömegét, és összesen több mint 140 embert őrizetbe vettek. Két tüntetőnél robbanószer készítésére alkalmas anyagokat találtak. A sebesültek száma a két városban több mint 70.

Live Info videó

Az erőszakos tüntetők Rómában is kövekkel, palackokkal, valamint petárdákkal dobálták a rendőröket, közülük 60-at őrizetbe vettek.
Pisában tüntetők egy órára hosszára elfoglalták a világhírű ferde tornyot, és kifüggesztettek rá egy transzparenst, amelyre ezt írták: "Lázadjatok fel! Nem fizetünk a ti válságotok miatt!"

Erőszakba torkollottak Dél-Európában a megszorítások elleni tüntetések. Fotó: MTI/EPA (galéria)

Ezt megelőzően munkavállalók milliói léptek sztrájkba szerdán Európa több országában a kormányok megszorító intézkedései ellen tiltakozva.

Spanyolországban és Portugáliában általános sztrájk volt, a görög, az olasz, a francia és a belga szakszervezetek többórás munkabeszüntetésre szólították fel tagjaikat. Mindez része az Európai Szakszervezeti Szövetség (ESZSZ) október 17-i felhívásának, hogy november 14. legyen akció- és szolidaritási nap, sztrájkokkal, demonstrációkkal, gyűlésekkel.

Erőszakba torkollottak Dél-Európában a megszorítások elleni tüntetések. Fotó: MTI/EPA (galéria)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elvágták az orosz űrközpontot és a nemzetközi űrállomást összekötő kábelt

Építőmunkások elvágták az orosz főváros észak-keleti részén azt a kommunikációs kábelt, amely az… Tovább olvasom