Délmagyar logó

2018. 03. 25. vasárnap - Irén, Irisz -2°C | 8°C Még több cikk.

Értelmiségiek támogatják az amerikai magyar oktatást

Egyetemi oktatók és értelmiségiek üdvözlik az Indianai Egyetem (Indiana University) magyar programjának magyarországi alapítványi támogatását, amelytől a program hosszú távú fennmaradását remélik.
Az Indianai Egyetem magyar programja és az ahhoz kapcsolt Ránki György Chair az egyetlen olyan oktatási program Észak-Amerikában, amely teljes egyetemi képzést nyújt külföldiek számára magyarságtudományból az alapképzéstől a doktori címig, azonban a korábbi támogatások megvonásával a program veszélybe került - olvasható abban a közleményben, amelyet annak egyik aláírója, Ablonczy Balázs történész, a Párizsi Magyar Intézet igazgatója hétfőn juttatott el az MTI-hez.

A közlés szerint a 2010. évi költségvetési maradványból átadott, 250 ezer dollárból létrehozott alapítvány lehetővé teszi, hogy kamataiból évente egy-két hallgató magyar témában folytathasson tanulmányokat, biztosítva a hungarológiai képzés folytonosságát egy olyan helyen, ahol az 1944 óta folyamatos, és ahol az Egyesült Államok második legnagyobb magyar könyvgyűjteménye található.

Az Indiana University ugyanekkora összeggel támogatja a képzést tandíjmentesség és biztosítás nyújtásával, és a Fulbright Alapítvány is megerősítette a helyi magyar jelenlétet egy professzori állás létrehozásával - tették hozzá.

Az aláírók, utalva az Amerikai Magyar Népszava honlapján márciusban megjelent cikkre (Lázár György: A koldusok nagyvonalúsága), amely kritikát fogalmaz meg az alapítványi támogatás összegének nagyságával kapcsolatban, kifejtik: a Budapestről jövő támogatás nem magyarországi utazásra és tartózkodásra, hanem helyben folytatott tanulmányokra adható, és nem zsebpénz, hanem szerény hozzájárulás a képzés költségeihez.

Az alapítványi pénz összege a magyar állampolgárok tulajdona marad az ösztöndíj esetleges megszűnése után, az éves kifizetéseket pedig a betét kamatai teszik lehetővé. Hasonló alapítványokkal sok más ország él kultúrája megismertetése céljából, Magyarországnak pedig égető szüksége van arra, hogy nyelvét, történetét, kultúráját ismerő amerikai, kanadai szakemberek legyenek a térség szakértői - zárul a közlemény.

A közleményt olyan értelmiségiek írták alá, akik korábban voltak az érintett program professzorai. Az aláírók között szerepel Borhi László történész, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) doktora, a program jelenlegi professzora, Csorba László történész, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, Fülemile Ágnes néprajzkutató, a New York-i Magyar Kulturális Központ igazgatója, Mazsu János történész, egyetemi docens, Szegedy-Maszák Mihály irodalomtörténész, egyetemi tanár, az MTA tagja, Pléh Csaba pszichológus, nyelvész, egyetemi tanár, az MTA tagja, Romsics Ignác történész, egyetemi tanár, az MTA tagja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az EU-ban és az euróövezetben is emelkedett a munkanélküliségi ráta

Nőtt a munkanélküliségi ráta a 17 tagú euróövezetben és a 27 tagú EU-ban februárban, a januárihoz… Tovább olvasom