Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 4°C Még több cikk.

Érvénytelen a népszavazás Dél-Tirolban

Olaszország - Nem érte el az érvényességhez szükséges 40 százalékot a részvételi arány a vasárnapi dél-tiroli népszavazáson az előzetes eredmények szerint.
Olaszország Ausztriával határos autonóm régiójában első alkalommal tartottak referendumot, amelyen öt kérdést tettek fel az ellenzéki, jobboldali pártok kezdeményezésére. A részvételi arány várhatóan 37,8 és 38,2 százalék között volt, a hivatalos eredmények hétfőn válnak ismertté.

Egyebek között a "haza kiárusítása" ellen, nagyobb közvetlen demokráciáért és a légi forgalom zsúfoltságának enyhítéséért tartották a népszavazást. A jobboldali ellenzéki pártok - a Dél-tiroli Unió és az abból kiszakadt, még radikálisabb Dél-tiroli Szabadság - már a voksolás idején szabálytalanságokra panaszkodtak, főként arra, hogy az illetékes hatóságok a választási helyiségeket a törvényben előírt 6 óra helyett több helyen csak fél nyolckor vagy még később nyitották meg, s ezzel úgymond szándékosan akadályozták a szavazókat alkotmányos joguk gyakorlásában.

A kezdeményezés bírálói - köztük Luis Durnwalder tartományi főnök és Richard Theiner, a kormányzó helyi néppárt (SVP) elnöke - jogi aggályokat fogalmaztak meg a népszavazás tartalmával összefüggésben. Az SVP bojkottálta a referendumot, annak pártolói viszont úgy látták, hogy nem kaptak megfelelő teret a népszavazás céljainak ismertetésére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hodorkovszkij mellett tüntettek a moszkvai Vörös téren

Mihail Hodorkovszkij mellett tüntettek a moszkvai Vörös téren vasárnap a Jukosz orosz olajtársaság… Tovább olvasom