Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Érvénytelen a verespataki bánya megnyitásáról tartott népszavazás

Érvénytelen volt a verespataki aranybánya megnyitásáról tartott romániai helyi népszavazás, mivel a szavazati joggal rendelkezőknek kevesebb mint a fele járult az urnák elé.
A referendumot a Fehér megyei Verespatakon (Rosia Montana), a környékén lévő négy városban és harmincegy községben tartották meg, amelyeket közvetlenül érintene a beruházás.

A Fehér megyei választási iroda közlése szerint a szavazati joggal rendelkezők 43,20 százaléka jelent meg az urnáknál, akiknek 62,40 százaléka a bányanyitás mellett voksolt, 35,90 százalék pedig ellene.

Verespatakon és környékén a Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) kanadai-román vegyesvállalat ciántechnológia alkalmazásával akar kitermelni aranyat és ezüstöt. A ciántechnológia, valamint a beruházás mérete aggályokat vet fel Romániában és Magyarországon egyaránt.

A választóknak arra kellett válaszolniuk: "Egyetért-e azzal, hogy újrainduljon a bányászat az Erdélyi Szigethegységben, és megnyissák a verespataki kitermelést?"

A referendum nem volt ügydöntő, csak véleménynyilvánító.

Várható volt, hogy többségben lesznek az igen szavazatok, hiszen Verespatakon és környékén nagyon magas a munkanélküliségi ráta, ezért a helyiek többsége támogatja a kitermelést. Verespatakon volt a legnagyobb a részvétel, ott a választók 66 százaléka nyilvánított véleményt, 78,75 százalékuk a bányanyitást pártolta.

A vasárnapi romániai parlamenti választásokkal egy időben nem csak Verespatak ügyében, hanem a palagáz kitermeléséről is népszavazást tartottak három fekete-tengeri településen. Az Evenimentul Zilei című napilap elektronikus kiadása szerint ez a referendum is érvénytelen volt, miután nem járult az urnákhoz legalább a választópolgárok fele plusz egy fő.
A választóknak arra kellett válaszolniuk, hogy egyetértenek-e a palagáz kitermelésével hidraulikus repedeztetés útján. Ez utóbbi technológia szintén környezetvédelmi aggályokat vet fel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Koszovó: két határátkelőnél életbe lépett a közös ellenőrzés

Két határátkelőnél életbe lépett hétfőn a Szerbia és Koszovó között idén február végén, a két ország… Tovább olvasom