Délmagyar logó

2017. 04. 28. péntek - Valéria 14°C | 23°C Még több cikk.

Érvénytelenek a tilosban parkoló autók elszállításáról szóló román önkormányzati rendeletek

Jogerős végzésben mondta ki a román legfelsőbb bíróság hétfőn, hogy a szabálytalanul parkoló gépjárművek elszállításának szabályozása nem tartozik az önkormányzatok hatáskörébe, így a városi tanácsokban erről hozott határozatok érvénytelenek.
A legfelsőbb bíróság Victor Ciorbea ombudsman fellebbezésének helyt adva hozta meg a joggyakorlat egységesítését célzó határozatát.

Romániában autótulajdonosok ezrei pereskednek az önkormányzatok által megbízott cégekkel, amelyek a tilosban várakozó gépkocsik elszállításával foglalkoznak, ám a bíróságok nem ítélkeztek egységesen az ilyen esetekben: erre hivatkozva fordult a legfelsőbb bírósághoz az ombudsman, romániai elnevezéssel a nép ügyvédje.

A pórul járt szabálysértők többnyire nem a közlekedési kihágás tényét és az ezért kiszabott közlekedési bírságot, hanem a - jármű elszállítását és őrzését magába foglaló - "szolgáltatás" árát kifogásolták a bíróságokon, azt állítva, hogy az ezért felszámított csaknem ezer lej (70 ezer forint) valójában minden jogalapot nélkülöző nyerészkedés a város, illetve a megbízott cég részéről.

A bíróság hétfői végzését magyarázva az ombudsman rámutatott: a döntésnek nincs visszamenőleges hatálya, így azok, akik nem tudták a pereskedéssel visszaszerezni az autójuk elszállításáért felszámított összeget, nem reménykedhetnek a bírósági végzés utólagos megváltoztatásában.

Hozzátette: valójában a kormány követett el mulasztást, amikor a tilosban parkoló gépjárművek elszállítását lehetővé tevő 2002-es sürgősségi rendeletéhez nem adott ki végrehajtási szabályzatot: erre a joghézagra próbáltak - szabálytalanul - helyi megoldásokat kidolgozni a városi önkormányzatok.

Ciorbea úgy vélte, a bukaresti kormány pótolni fogja a hiányosságot, feltételezhetően még a legfelsőbb bírósági döntés hatályba lépése - vagyis megindoklása és a hivatalos közlönyben való közzététele - előtt.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A sofőrök állítólag nem is tudtak a dinnye és krumpli között bújó afgánokról

Burgonyát és dinnyét szállító nyerges vontatók rakterében lepleztek le 23 afgán határsértőt Calafatnál. Tovább olvasom