Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

Észak-afrikai mintaállamnak nevezte Tunéziát Francois Hollande

Egyiptommal és Líbiával szembeállítva mintaállamnak nevezte Tunéziát Francois Hollande francia elnök pénteken Tuniszban.
Hollande a tunéziai parlamentben elhangzott beszédében elmondta, hogy Párizs 500 millió euró értékű kölcsönnel és segéllyel támogatja az észak-afrikai országot. Megígérte, hogy a Franciaországnak fizetendő tunéziai államadósság egy részéből, 60 millió euróból Párizs tunéziai fejlesztési projekteket finanszíroz majd. Hozzátette, hogy az Európai Unió és a G8-államok segítségét kéri a gyengélkedő tunéziai gazdaság talpra állításához.
A francia elnök szerint Tunézia jó irányba tart, és megmutatta, hogy az iszlám és a demokrácia összeegyeztethető.

Líbiában a rezsimváltást erőszak szennyezte be, Egyiptomban az átmenet megtorpant a választott elnök eltávolítása után, Szíriában pedig háborúhoz vezetett a változás - sorolta Hollande, aki szerint a tunéziai demokratikus átmenet a térség mintaállamává emeli az országot.

Francois Hollande kétnapos látogatásának célja, hogy helyreállítsa Franciaország megromlott viszonyát az észak-afrikai országgal. Nicolas Sarkozy, az előző francia államfő jó kapcsolatokat ápolt Zin el-Abidin ben Ali volt tunéziai elnökkel, aki 2011 januárjában bukott meg. A tunéziai felkelés indította el az arab tavaszt.

Tunézia, amelyet jelenleg mérsékelt iszlamista kormány vezet, elítélte a Muzulmán Testvériség és vezetője, Mohamed Murszi egyiptomi elnök szerdai megbuktatását, és katonai puccsnak minősítette a történteket.

Tunéziának erősen visszaesett a gazdasági teljesítménye a forradalom óta, és nemrég kölcsönt vett fel a Nemzetközi Valutaalaptól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem függesztik fel a támadásokat az afganisztáni tálibok a ramadán idejére

Cáfolták pénteken afganisztáni tálibok azt az értesülést, miszerint felfüggesztenék fegyveres… Tovább olvasom