Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Észak-Coloradóban népszavazást kezdeményeznek az államtól való elszakadásról

Colorado állam északi agrármegyéiben november elején népszavazást tartanak, aminek eredményeképpen - elvben legalábbis - létrejöhet az Egyesült Államok 51. tagállama - írta a The Washington Times.
A referendum részvevőinek arra a kérdésre kell majd választ adniuk, hogy kívánnak-e Észak-Coloradónak elnevezendő államban élni. A probléma felvetése republikánus válasz az állam demokrata többségű törvényhozásának a "vidéki Colorado ellen folytatott hadjárata ellen". Ez alatt a kezdeményezők egyebek között a lőfegyverekhez jutás megszigorítását és a megújuló energiaforrások felhasználásának kötelező megduplázását értik.

A népszavazást Weld, Cheyenne, Sedgwick és Yuma megyében tervezik megtartani és további három megyében még a héten döntenek arról, hogy csatlakoznak-e a kezdeményezéshez.

Az új állam megalapításához azonban komoly akadályokat kellene leküzdeni. Ehhez Colorado törvényhozásának határoznia kellene az állam új határairól, az új entitásnak pedig a szövetségi kongresszustól kellene kérelmeznie az elismerését. Az új tagállam létrejöttét a washingtoni szenátusnak és képviselőháznak egyaránt jóvá kellene hagynia, igaz, ilyen ügyekben nincs szükség az elnök jóváhagyására.

Az északi területek elszakadásának valószínűsége már csak azért is meglehetősen csekély, mert a coloradói állami törvényhozás mindkét házát - csakúgy mint a kormányzói hivatalt - a demokraták tartják ellenőrzésük alatt. A lap emlékeztetett rá, hogy az elmúlt évtizedekben elégedetlen kezdeményezők Kalifornia, New York és Washington államban is eredménytelen kísérletet tettek az elszakadásra.

Az egykori észak-amerikai brit gyarmatok határainak 18. század végén történt véglegesítése nyomán mindössze két entitásnak sikerült kiszakadnia a korábbi államából: Maine 1820-ban Massachusettsből, Nyugat-Virginia pedig a polgárháború idején Virginiából vált ki.

Az észak-coloradói szakadár mozgalom aktivistáinak a kiválási kísérlet kudarca esetére további két, szintén szerény sikerrel kecsegtető opciója lehet. Az egyik az, hogy államuk északi megyéinek annektálására kérik fel a Wyoming államot - amelynek lakossága még a 600 ezret sem éri el. A másik pedig az, hogy kezdeményezik a coloradói alkotmány módosítását, és megpróbálják elérni, hogy a helyi felsőházban mind a 64 megyének saját szenátora legyen.

A jelenlegi alaptörvény szerint Coloradónak csak 35 állami szenátora van, akiket olyan választókörzetekben választanak meg, ahol a többnyire demokratákra szavazó nagyvárosok dominálnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vérfürdőt rendezett egy férfi Németországban

Lelőtt két embert, ötöt súlyosan megsebesített, majd végzett magával egy férfi kedd este… Tovább olvasom