Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Észak-Korea 15 évi kényszermunkára ítélt egy amerikait

A legfelsőbb bíróság bűnösnek találta őt a "népköztársaság elleni bűncselekmény" elkövetésében.
Észak-Koreában 15 évi kényszermunkára ítéltek egy amerikai állampolgárt, miután a legfelsőbb bíróság bűnösnek találta őt a "népköztársaság elleni bűncselekmény" elkövetésében - jelentette csütörtökön a KCNA állami hírügynökség.

A koreai származású Kenneth Baet, egy utazási iroda 44 éves idegenvezetőjét az orosz és kínai határ közeli Radzsin kikötővárosban tartóztatták le tavaly november 3-án, miután ötfős turistacsoportjának egyik tagjánál egy állítólag érzékeny adatokat tartalmazó számítógépes merevlemezt találtak. Tárgyalását április 30-án tartották.

A KCNA korábbi jelentése szerint Bae (koreaiul Pe Dzsun Ho) a vizsgálat során elismerte, hogy elkövette a bűncselekményt a KNDK (Koreai Népi Demokratikus Köztársaság) megdöntése céljából, amely iránt ellenséges érzelmekkel viseltetett.

A hír újabb feszültséget teremthet Washington és Phenjan amúgy is rendkívül kiélezett viszonyában. Phenjan az elmúlt néhány hónapban az Egyesült Államoknak, Dél-Koreának és Japánnak címzett háborús fenyegetésekkel reagált az ellene tavaly decemberi rakétakísérlete és idén februárban végrehajtott kísérleti atomrobbantása miatt megszavazott újabb ENSZ-szankciókra.

Kenneth Bae már a hatodik amerikai állampolgár, akit 2009 óta letartóztattak Észak-Koreában. Előző öt sorstársát kitoloncolták vagy szabadon engedték magas szintű diplomáciai beavatkozások eredményeként. Néhányuk érdekében Bill Clinton és Jimmy Carter volt amerikai elnökök jártak közben.

Bae érdekében Eric Schmidt, a Google amerikai informatikai óriáscég elnöke és Bill Richardson volt új-mexikói kormányzó próbált közbenjárni januári phenjani látogatása során.

Ügyéről a phenjani állami média és az amerikai kormány is nagyon keveset árult el. Barátai, kollégái és az észak-koreai ügyre szakosodott aktivisták azonban elmondták, Bae egy határ közeli kínai városban volt keresztény misszionárius, és gyakran átjárt Észak-Koreába, hogy ott élelemmel lásson el éhező árva gyermekeket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyerekeket ölt egy kínai késelő majd öngyilkos lett

Két felnőttet és egy másik gyereket is megsebesített majd az egyik áldozat házában öngyilkos lett. Tovább olvasom