Délmagyar logó

2016. 10. 29. szombat - Nárcisz 5°C | 14°C

Észak-Korea ágyúzott egy dél-koreai szigetet - képekkel

Az észak-koreai tüzérség ágyúzott kedden egy dél-koreai szigetet - jelentette a dél-koreai média a hadseregre hivatkozva. A támadásban 14 dél-koreai katona megsebesült.
17:02 - Észak-Korea a fennmaradásáért küzd, és egyáltalán nem számítanak az emberi áldozatok, sem az eszközök - mondta Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő kedden az MTI-nek.
A szakértő azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy Észak-Korea több tucatnyi ágyúlövést adott le kedden egy dél-koreai szigetre, ahol számos épület lángba borult. A tüzet Dél-Korea viszonozta. Legkevesebb két dél-koreai katona életét vesztette.

Nógrádi György elmondta: Észak-Korea a világ egyik legszerencsétlenebb helyzetben lévő országa; jelenleg mintegy 200 ezer ember van rács mögött politikai okokból, és rendszeresek a nyilvános kivégzések.
Az észak-koreai vezetés egyik legfőbb célja, hogy bármi áron megakadályozza a ketté szakadt ország újbóli egyesülését. Célja elérése érdekében állandóan provokálja déli szomszédját, mert tudja, hogy a régió vezető hatalmának, Kínának még 20-25 békés évre van szüksége, hogy valóban világhatalommá váljon.
Ehhez az eszközhöz nyúltak, amikor nemrégiben elsüllyesztettek egy déli hadihajót és amikor provokálták a szöuli G20 csúcstalálkozót - tette hozzá.  A szakértő szerint Kína számára Észak-Korea a legelfogadhatatlanabb partner, egy ilyen szomszédnál már csak egyetlen rosszabb helyzet van, ha határainál közvetlenül megjelenik az amerikai tőke és a dél-koreai hadsereg.
Ezért abból indulnak ki, hogy a sztálinista országot fenn kell tartani, hogy ütközőállam lehessen az amerikai érdekszféra, Dél-Korea és köztük - mutatott rá.

Észak és Dél-Korea konfliktusa: egymást ágyúzták. Fotó: MTI (galéria)

A két ország haderejéről Nógrádi György azt közölte, hogy a dél-koreai hadsereg minőségileg sokkal jobb, viszont észak mennyiségileg erősebb.
Az észak-koreai hadseregben jelenleg 1,19 millió katona teljesít aktív szolgálatot, és 7,7 milliós tartalékos haderő áll rendelkezésre. A 23,4 milliós népességű Észak-Koreában a világon az egyik legmagasabb az egy főre jutó katonák száma. Ezzel szemben Dél-Korea aktív hadserege 655 ezer főt számlál, és 3 millió tartalékos katonája van. Ezt erősíti továbbá az ország déli részében állomásozó 28 ezer amerikai katona.
Észak-Koreának körülbelül 4000 harckocsija és 2100 páncélozott harcjárműve van. Feltételezések szerint a felszerelések többsége még a szovjet korszakból származik, és fejlesztésre szorul. Az észak-koreai harckocsihadosztály nagyrészt T-54-esekből áll, amelyeket más országok az 1970-es években kezdtek kivonni a hadrendből. Szintén még a szovjetek gyártották az északi légierő zömét kitevő MiG harci gépeket is.
Dél-Koreának 2300 harckocsija, 2400 páncélozott harcjárműve és körülbelül 490 harci repülőgépe van.

Észak-Korea folyamatosan bővíti tengeralattjáró-flottáját: 70 tengeralattjáró és 420 hadihajó fölött rendelkezik, míg Dél-Koreának ez utóbbiból mintegy 120, az előbbiből pedig körülbelül egy tucatja van. Ugyanakkor a déliek hatékony torpedórombolókkal bővítették flottájukat.
Észak-Koreának csak korlátozott üzemanyag-tartalékai vannak, s nagyban függ a kínai olaj- és benzinutánpótlástól.
Az északiaknak rakétákból is van tartalékuk: több mint 800 ballisztikus és ezernél több különböző hatótávolságú rakétát tudnak szükség esetén működésbe hozni. A világtól elzárkózó ország külföldön is adott már el rakétákat és más haditechnológiát, legfőbb vásárlója Irán. Dél-Koreának ezzel szemben egy Amerikával kötött szerződés értelmében korlátozott lehetősége volt rakétái fejlesztésére, de nemrég előálltak egy új, 1500 kilométer hatótávolságú robotrepülőgéppel, amellyel minden észak-koreai, valamint oroszországi és kínai célpontot el tudnak érni.
Feltételezések szerint Észak-Korea körülbelül 50 kilogramm plutóniumot állított eddig elő, amely szakértők szerint hat-nyolc atomfegyver előállításához lehet elég. Az országban két kísérleti atomrobbantást hajtottak végre, de arra nincs bizonyíték, hogy Phenjan atombomba kifejlesztésén dolgozna.

Bár Dél-Korea fejlett atomenergia-felhasználó, atomfegyverprogramja nincs. Washington védelmet ígért Szöulnak saját "nukleáris ernyője" alatt.

14:20 - Rendkívüli tanácskozásra készül az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) a Dél-Korea ellen kedden intézett észak-koreai tüzérségi támadás miatt - közölte egy francia diplomata.

Az ülést már szervezik, várhatóan még kedden vagy szerdán megtartják. A forrás hozzátette: Franciaország támogatja, hogy a BT rendkívüli ülést tartson az ügyben.

A testületben állandó tagsággal bíró Egyesült Államok, Oroszország és Kína már elítélte a támadást, vagy legalábbis komoly aggodalommal nyilatkozott az incidensről, amelyben két dél-koreai katona meghalt, 15 katona és három civil megsebesült. Hozzájuk csatlakozott Michele Alliot-Marie francia külügyminiszter, arra szólítva fel Észak-Koreát, hogy hagyjon fel a provokációval, és tartózkodjon minden olyan lépéstől, amely tovább élezheti a feszültséget a térségben.

10:45 - Japán "minden eshetőségre" felkészül

Kan Naoto japán miniszterelnök utasította kormánya minisztereit, hogy készüljön fel "minden eshetőségre" a dél-koreai szigetet ért keddi észak-koreai tüzérségi támadás miatt.

"Utasítottam őket, hogy készüljenek fel bármilyen váratlan fejleményre, az erre válaszul bevezetendő szigorú intézkedésre, és gyűjtsenek össze minden információt a helyzettel kapcsolatban" - tette hozzá újságíróknak nyilatkozva, amikor az észak-koreai támadás miatt összehívott rendkívüli tanácskozásról távozott.

Dél-koreai források szerint az észak-koreai tüzérség ágyúzta az 1200-1300 lakosú Jongpjon-szigetet. Legkevesebb két dél-koreai katona meghalt, további 13 megsebesült a támadásban. Több tucatnyi épület kigyulladt, és a tüzet egyelőre nem tudták megfékezni. Szöuli közlés szerint a dél-koreai hadsereg viszonozta tüzet, és harci gépeket riasztott.

9:45 - Egyelőre nem tudják megfékezni a tüzet, amelyet a keddi észak-koreai tüzérségi támadás okozott a dél-koreai szigeten - közölte egy szemtanú az YTN televízióval.

A tévé szerint az észak-koreai lövedékek közül sok a szigeten lévő laktanyába csapódott be. Egy katona meghalt, további három súlyosan, tíz könnyebben megsebesült. Más forrás szerint a sebesültek között négy polgári személy is van. Egy helyi közigazgatási illetékes szerint legalább 50 lövedék érte a szigetet.

A dél-koreai pénzügyi hatóságok bejelentették, hogy szerda reggel rendkívüli tanácskozást tartanak arról: a támadásnak milyen hatása van a pénzpiacokra és a gazdaságra.

A külügyminisztérium egy meg nem nevezett tisztségviselője közölte: fontolóra veszik, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé viszik a támadás ügyét.

Észak-Korea ágyúzott egy dél-koreai szigetet. Fotó: MTI EPA - Yonhap
Észak-Korea ágyúzott egy dél-koreai szigetet.
Fotó: MTI EPA - Yonhap


9:08 - Koreai incidens - orosz állásfoglalás

Moszkva szerint nem szabad hagyni, hogy fokozódjon a feszültség a Koreai-félszigeten azt követően, hogy szöuli jelentések szerint Észak-Koreából lövéseket adtak le egy dél-koreai szigetre - mondta az Interfax hírügynökség kérdésére egy orosz külügyminisztériumi forrás.

Az illető hangsúlyozta azonban, hogy a Sárga-tengeren lezajlott incidensről egyelőre csak dél-koreai forrásból érkezett hír, és úgy vélte, meg kell várni Észak-Korea hivatalos reagálását.

Dél-koreai források szerint az észak-koreai tüzérség ágyúzta kedden az 1200-1300 lakosú Jongpjon-szigetet. Egy dél-koreai katona meghalt, további 13 megsebesült a támadásban. Több tucatnyi épület kigyulladt. Szöuli közlés szerint a dél-koreai hadsereg viszonozta tüzet, és harci gépeket riasztott.

8:55 - Peking aggódik és koreai-félszigeti fegyveres konfliktus miatt

Aggodalmának adott hangot kedden a kínai külügyi szóvivő a két Korea közti legfrissebb fegyveres konfliktus miatt, és felszólította az "érintett feleket" hogy tegyenek meg mindent a béke és biztonság érdekében.

Kínába is eljutottak a dél-koreai sziget elleni "állítólagos támadásról" szóló jelentések, Peking aggódik és szükségesnek tartja a valóságos helyzet pontos megismerését - húzta alá Hong Lej (Hong Lei) külügyi szóvivő a külügyminisztérium szokásos keddi tájékoztatóján.

8:39 - Az észak-koreai tüzérség abbahagyta a dél-koreai sziget ágyúzását - közölte kedden egy szemtanú az YTN televízióval.

A szigeten 14 dél-koreai katona sebesült meg a támadásban, közülük négy súlyosan - jelentette az YTN televízió.

A sziget lakói halászhajókon kezdtek el menekülni a Jongpjon-szigetről - közölte szintén egy szemtanú, pontosítva a lakosok meneküléséről szóló korábbi információt.

A Yonhap hírügynökség szerint a dél-koreai hadsereg forró dróton üzenetet küldött Észak-Korának, és ebben követelte az ágyúzás abbahagyását.

A dél-korai kikötői és hajózási hatóságok közölték, hogy a hajózást, kikötői forgalmat sehol nem zavarta meg a támadás.

Egy dél-koreai elemző szerint az észak-koreai agresszió mögött az állhat, hogy nemrég kiderült: Phenjan urándúsító programba kezdett.

7:47 - Az észak-koreai tüzérség ágyúzott kedden egy dél-koreai szigetet - jelentette a dél-koreai média a hadseregre hivatkozva. A támadásban négy dél-koreai katona megsebesült.

Több tucat lövedék csapódott be a Jonpjong-szigeten, nem messze a közös tengeri határtól, a Sárga-tengeren, a Koreai-félszigettől nyugatra. A szigeten lángra kapott 60-70 lakóépület. Dél-Korea viszonozta a tüzet - közölte a hadsereg, amely hozzátette, hogy a békeidőben legmagasabb fokú készültségbe helyezte magát.

Olvasóink írták

32 hozzászólás
12
 • 32. ajhossi 2010. november 24. 09:47
  „Mignon olyan badarsagokat irt hogy muszaj volt regisztralnom.

  1. A csaladneve Kim, a keresztnev Dszong Il. A koreai csaladnevek 1 szotagbol allnak.

  2. a kiejtes magyarul nem Jong semmikepp. Koreaibol romanizalva angolul Jong. A "J" szoeleji hangzasa ugyanaz mint a Juice, James, Jam stb. eseteben. Ha ezt magyarba akarjuk atdobni akkor ezt a "J"-t leginkabb a dzs-vel lehet behelyettesiteni. De az angolra "valtast" kihagyva is a "dzs" hang szinte tokeletesen azt adja vissza mint az eredeti koreai.
  Ha mar itt tartunk, magyarul inkabb a Dzsang lenne legkozelebb az eredetihez.

  3. Nyari idoszamitas szerint 7 ora kulonbseg van Korea es a Mo. kozott nem 9.”
 • 31. szentmiki 2010. november 24. 09:45
  „Beroesz, nagyon jól látod, de az a láda már elég régi !”
 • 30. Beroesz 2010. november 24. 08:53
  „Észak-Korea nagyon ügyesen használja ki egyedi helyzetét. Nagyon is tudják, hogy Dél-Korea, de már az Egyesült Államok sem viselhet hadat Kína jóváhagyása nélkül Kelet-Ázsiában. Azt is jól tudják, hogy Kína érdekével ellentétes az, hogy az elkövetkezendő 15-20 évben egy világméretű konfliktusba keveredjen a nyugattal vagy Indiával, vagy bármely környező állammal, ezért kiélezés helyett elkenni akarja majd a konfliktusokat.

  A helyzet az, hogy Észak-Korea nem csak piszkálhatja a pofonláda zárját, de földhöz csaphatja és ugrálhat is rajta. És ezt bátran meg is teszi.”
 • 29. Nagy Kata 2010. november 24. 08:44
  „Ebből baj lesz:(van egy olyan érzésem.”
 • 28. AzthisziSzentFerencHogyFranzvon 2010. november 24. 05:17
  „19. hozzászólás Mignon!
  Igen, sokszor láttam már, hogy egyes nickek elé, vagy utána pont kerül,vagy valami karakter, csak ezt azért nem szeretem, mert ezen esetek fele csak az igazi, a másik fele az eredeti nicktulajdonossal szembeni kitolási kísérlet.
  Akkor már inkább egy cikornyásabb nick, bár ahonnan az embert szó nélkül kirúgják-nem szívesen tér oda vissza könyörögni.Az Univerzum nagy,a Föld bolygó pici, Szeged még kisebb,én, meg a DM is egy-egy porszem csupán.Ha a DM nem szereti, hogy néhány ember hozzászólásaival színesíti az online felületét-hát nem szereti.Attól azok a gondolatok még ott lesznek a fejekben, legfeljebba DM ezekről nem értesül.
  Két porszem meg ebben a nagy Univerzumban szépen elkerülheti egymást...
  20. hozzászólás unknown-köszi, engem most sem enged be...”
 • 27. CsImre 2010. november 24. 01:06
  „24.

  Ezt meg tudom érteni :)

  26.

  A mi neveinknek is ugyanúgy van jelentése, csak nem mindegyikét tudjuk. De ott van a Rózsa, a Hajnal, a Jolán, Napsugár, Virág, stb, aminek tudjuk.

  25.
  Ha a Kim Jong a vezetéknév, akkor a tata hogy lehetett Kim Ir Szen? Egymás szólításakor a 2-3. nevet mondják, sőt, talán a magyar átírás szerint egybe is írjuk őket (v. kötőjellel?), hogy megkülönböztessük a kínaitól. Így szvsz az a keresztnév.”
 • 26. Mignon 2010. november 24. 00:20
  „Azsiaban a nevadas mar több ezer ev ota mindeg a termeszetböl fakado.

  Neha, azaz erzese az embernek, hogy az azsiai nevek szinte
  "hajazzak" Europa legnagyobb költöinek, lirikusainak fantaziajat...!

  Europaban kinek jutna eszebe, hogy mondjuk

  a nagybatyamat ugy hivjak, hogy
  "A mennyei bekesseg hirvivöje...",

  vagy, hogy anyosanak a neve:
  "A viragok szirmain pihenö harmatcsepp..."

  ???”
 • 25. Mignon 2010. november 23. 23:48
  „Röviden a nevröl meg:

  A diktator neve:
  Kim Jong Il.

  A kiejtese nem "Dzsong", az egy nyugati kiejtes, hanem, rendesen "j"-vel kell, kb igy:

  fonetikusan:

  Gim Jöng Il

  (magyarul kb.:

  "A hajnali ködböl felemelkedö vilagossag..."

  Ezek az azsiaiak, nagyon lirikusok.”
 • 24. 3évesférfi 2010. november 23. 23:26
  „22: Ha választani kellene, én mégis inkább az USÁ-ban élnek, mint Észak-Koreában.”
 • 23. Mignon 2010. november 23. 23:24
  „A koreaiak, mind egy hogy eszak vady del, ugyan ugy irjak a datumot, mint mi!

  Ev, honap, nap.
  A neveket is!
  (Elöször csaladnev, utana keresztnev)

  A datumnal az eszakiak igy irjak ma:

  2010. (99). 11. 23.

  (A 99 = 99-eve született 1911-ben
  Kim Jong Il edesapja Kim Jong Sun...
  Ök, ezt is szamoljak.)

  A nev:

  Kim Jong = a csaladneve
  Il = a keresztneve.

  A fia, a 27-eves leendö örököse neve:
  Kim Jong Un.”
 • 22. CsImre 2010. november 23. 23:16
  „Eddig egyetlen ország vetett be atomfegyvert civil lakosság ellen, az az USA volt. Holott nem volt sztálinista diktátora. Persze a mi kis velünk megszoktatott világrendünkben É-Korea a csúnya gonosz, de ott pont fordítva van. És miért lenne kevésbé igazuk, mint nekünk?”
 • 21. Mignon 2010. november 23. 23:05
  „Azsiaban nincs teli es nyari idöszamitas.

  Ha az eszakiak 7:47-kor löttek, az helyi idö szerint 15:47-ora.
  +8 ora a különbseg.
  Ott, most szerda reggel 7:05-ora.

  (nyaron +9-ora a különbseg)”
 • 20. unknown 2010. november 23. 23:05
  „18. AzthisziSzentFerencHogyFranzvon 2010.11.23. 22:22

  Ezzel így voltam én is, visszautasított a rendszer, de most változott a helyzet, ismét elfogad. Nem tudom számított-e valamit, de a bejelentkező űrlapon előbb kitöröltem az unknown-t is, majd újra begépelve azt az eddig használt jelszavammal most - meglepetésemre beléptetett...”
 • 19. Mignon 2010. november 23. 22:28
  „Tudom, hogy Te vagy franzvon!

  Engem is mar többször kiakartak rugni, de eddig meg OK.

  Probald meg egyszerübben, pl.:
  -franzvon. (egy ponttal a vegen), vagy
  -franzvon (igy, kötöjellel elötte...)

  Sikerülnie kell!

  Szia!”
 • 18. AzthisziSzentFerencHogyFranzvon 2010. november 23. 22:22
  „16. hozzászólás Mignon!

  Halihó! Én lennék a franzvon, de a nickemen nam tudok loginelni, mer´ kidob.Terád már orrolt a DM -hasonlóképpen tette?

  Kommenttársi üdvözlettel: Kim Dzsong il...”
 • 17. Mignon 2010. november 23. 22:21
  „Meg nehany erdekesseg:

  -Kim Jong Il (a diktator) hivatalos megszolitasa:
  "Szeretett Vezerünk, Kim Jong Il Elvtars!"
  -Nagyon szereti a filmeket (!), es a bort.
  -A nyaron, kivegeztette a penzügyminisztert, mert nem tudta megoldani
  a penzügyi valsagot.
  -2003-ban, mar akinek volt-, a mobiltelefonokat be kellett szolgaltatni...
  Akinel, ma talalnak, sulyos büntetest kap.
  -Eszak-Koreaiaknak egyetlen szökesi lehetöseg,
  Kinan keresztül Thajföldre, Bangkok-ba eljutni a Del-Korea Nagykövetsegere,
  onnan repülövel mehetnek Del-Koreaba.
  -Ha valakit szökes gyanujaval elfognak, vagy Thajföldön kivül,
  visszaadnak Eszak-Koreanak, az munkataborba kerül.
  A csaladokat elszakitjak egymastol, a gyerekek allami gondozasba kerülnek.

  De, meg reggelig tudnek meselni.”
 • 16. Mignon 2010. november 23. 21:46
  „Nehany erdekesseg meg:

  -Kim Jong Il (eszak-koreai diktator), soha nem repül repülögeppel, fel.
  Külföldre, Kinaba (mashol meg nem is volt), pancelozott különvonattal utazik.
  -Eszak Korea lakossaga az 1960-as evekben 12 millio volt, ma 24 millio.
  A szegenyseg ellenere is megduplazodott a lakossag.
  -Kim Jong Il fia, 27-eves, ö lesz a diktatura örököse.
  Svajcban tanult, de a demokraciabol nem tanult semmit.

  Eszak Korea lakossaga 3 csoportba vannak beosztva:

  1. Az "elvtarsak", a "megbizhatoak", azaz a parttagok.
  2. A " hatarozatlan", a "labilis" szemelyek.
  (ide tartoznak a politikailag nem megbizhatoak, de a kezmüvesek es kereskedök is).
  3. Az "ellenseg"-es szemelyek.
  (ide tartozik mindenki az 1. es 2. csoport kivetelevel...)

  Az eszak-koreai emberek nem hagyhatjak el lakohelyüket.
  Ha masik varosba, vagy kerületbe akar utazni, engedelyt kell hozni a rendörsegröl.

  Stb., stb. Csak ugy izelitöül.”
 • 15. AzthisziSzentFerencHogyFranzvon 2010. november 23. 21:35
  „Kim Csol Ho ott volt?”
 • 14. 3évesférfi 2010. november 23. 21:33
  „12: Igen, de a halottak adottak, ott már sajnos nincs mit vizsgálni.”
 • 13. AzthisziSzentFerencHogyFranzvon 2010. november 23. 21:31
  „Kimdzsong Farokk bizonyított???”
32 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nők és gyermekek fulladtak egy emésztőgödörbe

Tizennégyen vesztették életüket kedden egy pakisztáni temetésen, amikor beszakadt egy betonfödém, és… Tovább olvasom