Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Észak-Korea alkotmányba foglalta, hogy nukleáris nagyhatalom

Észak-Korea új alkotmánya nukleáris hatalomnak nevezi az országot.

Észak-Korea újonnan módosított alkotmányában először szerepel hivatalosan, írott formában az a kitétel, hogy az ország "nukleáris hatalom". Emiatt az eddiginél is nehezebbé válnak a nemzetközi közösség erőfeszítései, hogy meggyőzzék Phenjant atomprogramjának elhagyásáról - jelentette csütörtökön az AFP.

A Naenara hivatalos észak-koreai honlapra hivatkozó tudósítás szerint a módosítást a népgyűlés április 13-i ülésszakára terjesztették be. Az alaptörvény új szövege Kim Dzsong Il "érdemeként" minősíti, hogy a tavaly decemberben elhunyt vezető a legfőbb döntéshozó szervnek, a Nemzetvédelmi Bizottságnak az elnökeként a korábbi években mind ideológiai, mind politikai szempontból "legyőzhetetlen", "atomfegyverrel rendelkező állammá, "megzabolázhatatlan" katonai hatalommá változtatta ezt az országot, megnyitva az utat a nemzet megerősödése és felvirágzása felé.

Az AFP dél-koreai szakértők véleményét idézi, miszerint az előző, 2010-ben módosított alkotmány még nem tartalmazta az "atomfegyverrel rendelkező" kifejezést. A szakértő emlékeztet arra is, hogy jelenleg az alaptörvény által felmagasztalt Kim Dzsong Il fia, Kim Dzsong Un tölti be a Nemzetvédelmi Bizottság "örökös elnökének" tisztségét.

Szöuli szakértők szerint a módosítás alaposan megnehezíti az atomfegyverek kifejlesztésének megakadályozását szolgáló hathatalmi tárgyalásokat, mivel Phenjan bármikor hivatkozhat arra: azért nem mondhat le az atomfegyverről, mert az az alkotmányba ütközne.

A két Korea, Oroszország, az Egyesült Államok, Japán és Kína közötti tárgyalások 2008-ban holtpontra jutottak. Annak az évnek a szeptemberében Phenjan bejelentette, hogy előkészületet tesz a jongbjoni atomreaktor újbóli üzembe helyezésére, mert az Egyesült Államok nem vette le az országot arról a feketelistáról, amelyen a terrorizmust támogató országokat tartja nyilván. A következő esztendő áprilisában Észak-Korea nagy hatótávolságú rakétát bocsátott fel, majd - miután az ENSZ Biztonsági Tanácsa elítélte a rakétaindítást - bejelentette, hogy kivonul az atomprogramja leszereléséről folytatott hatoldalú tárgyalásokról.

Észak-Korea ezek után folytatta rakétakísérleteit, vállalva az ellene érvényben lévő - az ENSZ BT által megszavazott - szankciók szigorítását. Ugyancsak 2009 őszén Észak-Korea bejelentette, hogy hajlandó visszatérni a hathatalmi tárgyalásokhoz, de előbb az Egyesült Államokkal akar egyeztetni. E tárgyalások felújításáról azonban csak tavaly júliusban kezdődtek meg a megbeszélések Phenjan és Washington között.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megvan a Szuhoj másik fekete doboza

Megtalálták az Indonéziában lezuhant Szuhoj második fekete dobozát. Tovább olvasom