Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Észak-Korea blokád alá vonta a keszongi különleges gazdasági övezetet

A Fitzgerald rombolót és a tengeri olajfúró platformhoz hasonló SBX-1-es radarállomást várhatóan további haditengerészet csapaterősítések követhetik majd.
Észak-Korea blokád alá vonta a keszongi különleges gazdasági övezetet

Blokád alá vonta a két Korea határán lévő keszongi különleges gazdasági övezetet Észak-Korea - közölte szerda hajnalban Szöulban a dél-koreai újraegyesítési minisztérium.

A minisztérium képviselője beszámolt arról, hogy dél-koreaiak nem léphetnek be az ipari komplexumba, és az ott tartózkodó dél-koreaiak egyelőre nem hagyhatják el azt. Szerdára virradó éjjel több mint 860 dél-koreai volt az övezetben, és csaknem 180 várakozott a határon a belépésre.

A minisztérium egyelőre semmilyen információt nem kapott arra vonatkozóan, hogy ideiglenes intézkedésről van-e szó. Nem tartják kizártnak, hogy Phenjan bezárja a különleges ipari komplexumot.

A keszongi gazdasági övezetet - amelyet a két Korea a 2000-es évek elején közösen hozott létre - észak-koreai területen fekszik. Az ipari komplexumban 123 dél-koreai cég tevékenykedik, és az csaknem 50 ezer észak-koreai alkalmazottat foglalkoztat. Értesülések szerint a különleges gazdasági övezet működésével Észak-Korea évente mintegy kétmilliárd dolláros bevételre tesz szert, ami kulcsfontosságú a súlyos gazdasági nehézségekkel küzdő ország számára.

Az elmúlt napokban Észak-Korea propagandahadjáratot indított Dél-Korea és az Egyesült Államok ellen, háborúval fenyegetve meg a két országot. Kedden pedig bejelentette, hogy újjáépíti és újraindítja minden atomlétesítményét, amelyeket áramtermelésre és katonai célokra egyaránt használ majd.

2010 májusában a mostanihoz hasonló feszültség jellemezte a két Korea kapcsolatait. Északon akkor még a 2011 decemberében meghalt Kim Dzsong Il, a mostani vezető, Kim Dzsong Un apja volt hatalmon. Phenjan akkoriban szintén hasonló lépéseket tett, így többek között kiutasította a keszongi ipari komplexumban dolgozó dél-koreai személyzetet.

KCNA: Észak-Korea újraindítja atomlétesítményeit

Észak-Korea újjáépíti és újraindítja minden atomlétesítményét, s azokat áramtermelésre és katonai célokra egyaránt használják majd - közölte kedden a KCNA hivatalos hírügynökség az ország atomenergia-ügynökségének a szóvivőjére hivatkozva.

A szóvivő kijelentette: a döntéssel Phenjan célja az, hogy "minőségileg és mennyiségileg is megerősítse atomarzenálját", ugyanakkor szükség van rá a súlyos áramhiány megoldásához is. Az újraindítandó létesítmények között van az az 5 megawattos, grafitfékezésű jongbjoni reaktor is, amelyet 2007-ben állítottak le egy nemzetközi nukleáris leszerelési megállapodás részeként.

A keddi bejelentés azután hangzott el, hogy Észak-Korea hetek óta harcias hangot üt meg, és atomcsapásokkal fenyegeti az Egyesült Államokat. Phenjan azt hangoztatja, hogy fő célja az atomfegyvergyártás és az erősebb gazdaság.

Észak-Korea vezetője szerint az ország nukleáris fegyverei a potenciális agresszorok elrettentését szolgálják. Kim Dzsong Un ezt vasárnap hangoztatta Phenjanban a Koreai Munkapárt központi bizottságának ülésén. A teljes beszédét kedd reggel ismertette a KCNA.

Az észak-koreai vezető - aki a hadsereg főparancsnoka is - hangsúlyozta, hogy az ország nukleáris ereje a háborúval szembeni megbízható elrettentés eszköze, s biztosítékot jelent Észak-Korea szuverenitásának a megvédésére.

A Reuters hírügynökség megítélése szerint Kim Dzsong Un beszéde azt jelzi, hogy a figyelem a biztonságról a gazdasági fejlődés érdekei felé mozdult el. A kommunista ország vezetője azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy Észak-Koreát fegyverkezési versenyre igyekszik kényszeríteni, ennek célja pedig az, hogy akadályozza az ország gazdasági helyzetének javítását.

Az észak-koreai fenyegetések arra késztették az Egyesült Államokat, hogy megnövelje erőit a Koreai-félszigeten, s egy tengeri telepítésű radarplatformot, valamint egy rakétavédelmi feladatok ellátására is alkalmas rombolót vezényeljen az észak-koreai partok közelébe az országban folyó katonai tevékenység és az esetleges újabb rakétakilövések megfigyelésére.

Amerikai tengeri radarállomást vezényeltek az észak-koreai partok közelébe

Egy tengeri telepítésű radarplatformot és egy rakétavédelmi feladatok ellátására is alkalmas rombolót vezényelt az amerikai haditengerészet az észak-koreai partok közelébe az országban folyó katonai tevékenység és az esetleges újabb rakétakilövések megfigyelésére - közölte hétfőn a Pentagon.

A Fitzgerald rombolót és a tengeri olajfúró platformhoz hasonló SBX-1-es radarállomást várhatóan további haditengerészet csapaterősítések követhetik majd. Az újabb amerikai lépést megelőzően Észak-Korea több fenyegetést tett beleértve a nukleáris fegyverek bevetését.

Az elmúlt napokban az Egyesült Államok B-2-es lopakodó bombázókat, B-52-es bombázókat és F-22-es lopakodó vadászgépeket vezényelt Dél-Koreába az ottani hadsereggel közösen zajló hadgyakorlatra.

Dél-Korea hétfőn bejelentette, hogy felgyorsítja saját rakétavédelmi rendszerének kiépítését.

Olvasóink írták

  • 1. történész 2013. április 04. 17:09
    „Azok után amikor vegyi fegyverek miatt lerohanták Irakot és nem volt vegyi fegyver..ez már etetés...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kínai vezetés gyors és nyílt tájékoztatást ígér a madárinfluenzáról

A madárinfluenza korábban embereken ki nem mutatott vírusa eddig három ember halálát okozta Kínában,… Tovább olvasom