Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Észak-Korea nem megfelelő szövetséges Kína számára

Észak-Korea nem teljesíti ezeket a feltételeket, vagyis nem tekinthető stratégiai szövetségesnek.
Észak-Korea nem felel meg stratégiai szövetségesként Kína számára, amelynek inkább Dél-Koreára kellene támaszkodnia - írja a kínai külügyminisztérium támogatásával megjelenő Sicsie Csisi külpolitikai magazin legutóbbi számában.

A lap nem kifejezetten Észak-Koreával kapcsolatosan közölt írást, a fenti következtetés alapjául szolgáló cikk Kína esetleges térségbeli biztonságpolitikai partnereinek listáját vette nagyító alá. A stratégiai partnerekről a szakfolyóirat azt írja, hogy azok az országok számítanak annak, amelyek egyrészt messzemenőkig támogatják Kínát, nem rivalizálnak vele, és nincs velük ellentét, másrészt ugródeszkaként használhatók a közös politikai, diplomáciai és biztonsági célok eléréséhez.

Észak-Korea nem teljesíti ezeket a feltételeket, vagyis nem tekinthető stratégiai szövetségesnek, Kínának sokkal inkább Dél-Koreával kellene partnerséget keresnie - tartja az írás Liu Vejt, a pekingi Népek Egyetemének nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó professzorát idézve. Liu szerint Kína nem képes irányítani Észak-Koreát, miközben Dél-Koreával számos közös érdek köti össze gazdaságilag és politikailag is, együtt hatásosabban léphetnek fel a régiós problémák, így az észak-koreai atomkísérletek vagy a japán militarizmus ellen.

A kínai-észak-koreai kapcsolatok az elmúlt félévben érezhetően lehűltek, aminek a hátterében Phenjan év eleji nukleáris kísérletei és Peking óvatos diplomáciája áll. Hszi Csin-ping elnök az észak-koreai atomprogramra utalva tavasszal úgy fogalmazott, hogy egyik országnak sincs joga "önző érdekei miatt káoszba dönteni egy régiót vagy az egész világot".

A lap szerint Kínának azért van szüksége erős szövetségesre a térségben, mert az Egyesült Államok is erősíti ázsiai kapcsolatait, amit Pekingnek ellensúlyoznia kell, emellett a kínai-japán hűvös viszony sem kedvez Kína pozícióinak. A cikkben megszólaltatott szakértők szerint Oroszország, Mianmar, Laosz vagy Kambodzsa is kizárható a partnerek sorából, India és Thaiföld ugyanakkor figyelembe vehető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Renzi: határozott beavatkozásra van szükség Szíriában és Irakban az IÁ ellen

A NATO-ban tudatosulnia kell annak, hogy a Szíriában és Irakban zajló népirtás elfogadhatatlan Tovább olvasom