Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 13°C | 25°C Még több cikk.

Észak-Korea: Összeül az ENSZ Biztonsági Tanácsa

Összeül hétfőn az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT), hogy megbeszéljék az észak-koreai kísérleti atomrobbantást - közölte a japán ENSZ-misszió.
Az orosz külügyminiszter közlése szerint az ülést közép-európai idő szerint este tíz órakor nyitják meg. Közben a nemzetközi közösség tagjai egymás után fejezik ki aggodalmukat a kommunista állam atomkísérlete miatt, elítélve a robbantást.

Barack Obama amerikai elnök közleményében kijelentette, hogy Észak-Korea nukleáris programja "a nemzetközi békét fenyegeti", és "minden nemzetet halálosan aggaszt". Az elnöki nyilatkozat megjelenése előtt az amerikai külügyminisztérium egy tisztségviselője közölte, hogy az Egyesült Államokat "nagyon aggasztják az atomrobbantásról szóló hírek".

Dél-Korea elnöki hivatala közölte, hogy a kísérleti robbantás "súlyosan fenyegeti a Koreai-félsziget békéjét és stabilitását", és a megfelelő lépések megtételét kérik az ENSZ BT-től. Japán kemény fellépést ígért a kommunista állam ellen, "teljesen elfogadhatatlannak" nevezve Phenjan akcióját, amellyel "egyértelműen megsértették az ENSZ határozatait".

Az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Csehország külügyminisztere a robbantásról szóló jelentésekre reagálva "nyugtalanságának és zavarának" adott hangot, közölve, hogy az EU el fogja ítélni a robbantást, amint hivatalosan is megerősítették. Az EU külkapcsolatokért felelős biztosa a hírekre reagálva "nagyon, nagyon aggasztónak" nevezte az "elítélendő" kísérletet.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter közölte, hogy Moszkva "természetesen aggódik" az észak-koreai robbantásról szóló hírek miatt - jelentették orosz hírügynökségek. Közben az orosz védelmi minisztérium bejelentette, hogy méréseik szerint tíz és húsz kilótonna közötti erejű volt a hétfőn felrobbantott bomba, jelentősen erősebb, mint az első, 2006-os észak-koreai atombomba, amelynek ereje egy kilótonnánál is kisebb volt.

Olvasóink írták

 • 3. sima 2009. május 27. 08:03
  „2. Golda Meir egyszer azt mondta az egyik ENSZ határozatra... : " Ez csak egy papír , semmi több...majd ha tankokkal jönnek ellenünk , akkor majd ráérünk vele foglalkozni..."
  Izrael kb. ennyire veszi komolyan az ENSZ határozatokat , valószínüleg Észak-Korea sem veszi komolyabban.”
 • 2. Sziszifusz 2009. május 25. 22:28
  „Izrael 250 atomsorompó egyezményen kívüli és a nemzetközi nukleáris felügyelet által nem ellenőrzött atomfegyvere (Inf.: Jimmy Carter) miért nem jelent veszélyt egy állandóan háborúban álló nép kezében?
  Érdekes, hogy egyeseknek mindent szabad! Az USA az első, aki ellenzi az atomfegyverkezést, de még a szándékot is, viszont Izrael mindig kivétel! Ha népírtásró, ha atomfegyverekről, ha ENSZ határozatokról van szó! Kettős mérce!”
 • 1. comet 2009. május 25. 20:54
  „az iraki és gázai események után akik tehetik megpróbákják bebiztosítani magukat az amerikai és amerika támogatta agresszió ellen.
  Az atombomba korántsem akkora veszély amekkorának feltüntetik, ugyanis a mai védelmi rendszerek mellett nem egyszerű a célba juttatása. Ennek ellenére pusztító volta miatt be kéne tiltani, de általánosan. Bush, Putyin és Netanyahu félék kezébe sem valók ilyen játékszerek.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Influenza: Újabb halott New Yorkban

New Yorkban vasárnap este belehalt az új influenzába egy 55 éves asszony. Tovább olvasom