Délmagyar logó

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -3°C | 10°C Még több cikk.

Észak-Korea rakétákkal veszi célba az USA-t

Phenjan hivatalosan bejelentette csütörtökön, hogy újabb kísérleti atomrobbantásra és nagy hatótávolságú rakéták felbocsátására készül, amelyekkel az "esküdt ellenséget", az Egyesült Államokat veszi célba.
Peking mindenkit mérsékletre int

Mérsékletre intett Kína csütörtökön "minden felet", miután Észak-Korea bejelentette, hogy újabb nukleáris kísérlet végrehajtására készül.

"Minden érintett félnek (...) tartózkodnia kell az olyan lépésektől, amelyek súlyosbíthatják a feszültséget a térségben - figyelmeztetett Hung Lej külügyi szóvivő. - Reméljük, hogy minden érintett fél meg fogja őrizni a nyugalmát, szavaiban és cselekedeteiben mértéktartó lesz, számításba veszi a hosszú távú érdekeket, és a hatoldalú tárgyalások felújításáért fog munkálkodni."

Phenjan hivatalosan bejelentette csütörtökön, hogy újabb kísérleti atomrobbantásra és nagy hatótávolságú rakéták indítására készül. A rakéták - mint az észak-koreaiak hangsúlyozták - nemcsak műholdak, hanem nukleáris robbanótöltetek hordozására is alkalmasak, és az "esküdt ellenségre", az Egyesült Államokra irányíthatók. Dél-Korea sajnálatát fejezte ki az északi bejelentéssel kapcsolatban.

A fenyegető közlemény két nappal azután jelent meg, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) kedden az Egyesült Államok kezdeményezésére egyhangúlag elítélte a decemberi észak-koreai rakétakísérletet, és szigorította a sztálinista állam elleni szankciókat.

Szerdán a phenjani külügyminisztérium közölte, hogy nem lesznek többé hatoldalú tárgyalások a Koreai-félsziget atommentesítéséről, és Észak-Korea védelmi célból erősíteni fogja haderejét, beleértve az elrettentést szolgáló nukleáris erejét is. A hatoldalú tárgyalásokon a két Korea mellett az Egyesült Államok, Oroszország, Japán és Kína képviselői vettek részt.

Észak-Korea újabb atom- és rakétakísérleteket hajt végre, és az Egyesült Államokat veszi célba

A KCNA észak-koreai hírügynökség idézte csütörtökön a Kim Dzsong Un vezette legmagasabb katonai testület, az úgynevezett Állami Védelmi Bizottság erről szóló közleményét.

"Az Egyesült Államok elleni évszázados harc új szakaszában nem rejtjük véka alá azt, hogy különféle műholdak és nagy hatótávolságú rakéták - amelyek felbocsátását folytatjuk -, illetve a végrehajtandó átfogó atomkísérlet az esküdt ellenségünket, az Egyesült Államokat fogja célba venni" - olvasható a testület tájékoztatójában.

A fenyegető közlemény két nappal az után jelent meg, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa kedden az Egyesült Államok kezdeményezésére egyhangúlag elítélte a decemberi észak-koreai rakétakísérletet, és szigorította a sztálinista állami elleni szankciókat, további hat magán- és jogi személyt véve fel az ENSZ tilalmi listájára.

A phenjani védelmi bizottság közleményében leszögezte, hogy szembeszegül minden ENSZ-szankcióval, amely szerinte törvénytelen és illegitim. Közölte, hogy az Egyesült Államok által "kieszelt" BT-határozat elfogadásával a legveszélyesebb szakaszába lépett az Észak-Koreával szembeni ellenséges politika.

A keddi BT-határozat után egy nappal a phenjani külügyminisztérium közölte, hogy nem lesznek többé a Koreai-félsziget atommentesítéséről szóló hatoldalú tárgyalások, és Észak-Korea védelmi célból erősíteni fogja haderejét, beleértve az elrettentést szolgáló nukleáris erejét.

A dél-koreai sajtóban csütörtökön olyan hírek láttak napvilágot, hogy Észak-Korea befejezte a harmadik atomrobbantás előkészületeit, és talán már elkövetkező napokban végrehajtja az újabb nukleáris kísérletet. A Dong-A Ilbo című lap katonai forrásokra hivatkozva azt írja, hogy az Észak-Korea északi részén található Punggye-ri nukleáris gyakorlóterepen kiástak egy új alagutat, elhelyezték benne a kísérlethez szükséges berendezéseket, csatlakoztatták a kábeleket, majd az alagutat bebetonozták.

Észak-Korea 2006-ban, majd 2009-ben hajtott végre kísérleti atomrobbantást ugyanezen a nukleáris gyakorlóterepen. Szöuli vélemények szerint ezúttal dúsított urániummal ellátott atombombát fog felrobbantani, tekintettel arra, hogy plutóniumkészletei korlátozottak. A dél-koreai hírszerzés egyik illetékese szerint Észak-Korea évente 40 kilogramm dúsított urániumot tud előállítani, ami két nukleáris robbanószerkezet elkészítéséhez elegendő.

Olvasóink írták

  • 2. lilongwe 2013. január 24. 13:58
    „...amikor a senki elhiszi magáról, hogy ő valaki...”
  • 1. zero 2013. január 24. 11:18
    „Az nem baj ott nincs olaj”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tajvani aktivisták indultak a vitatott szigetekhez

A japán parti őrség visszafordulásra kényszerítette csütörtökön azt a tajvani halászhajót, amely… Tovább olvasom