Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Észak-Korea teljes plutónium készletéből atomfegyver lesz?

Atomfegyverek gyártására használja fel teljes plutónium készletét Észak-Korea. Ezt szombaton jelentette be a sztálinista ország külügyminisztériuma.
Phenjan így válaszolt az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) pénteki határozatára, amelyben a BT tagjai, köztük Oroszország és Kína, egyhangúan szigorítottak az Észak-Korea elleni eddigi szankciókon. A BT Észak-Korea kísérleti, földalatti atomrobbantása és rakétatesztjei miatt hozott újabb büntetőintézkedéseket.

"Először is. Plutónium készletünket fegyverek készítésére használjuk fel. A nukleáris fűtőrudak harmadát helyeztük ismét üzembe eddig. Másodszor. Újrakezdjük az urándúsítást, miután sikerrel kifejlesztettük azt a technikát, amely a dúsításhoz kell, és eldöntöttük, hogy megépítjük könnyűvizes reaktorainkat." - ez áll a phenjani külügyminisztérium közleményében.(A legelterjedtebb atomreaktor-típusokban a könnyűvizet használják moderátorként, ezeket gyűjtőnéven Light Water Reactor-nak, LWR-nek, vagyis könnyűvizes reaktornak nevezik. A víz moderátoros reaktoroknak igen nagy előnyük, hogy túlhevülés esetén a víz elforr, a neutronok nem lassulnak le, ezért ilyenkor a láncreakció önmagától leáll.)

A phenjani külügyminisztérium közleménye szerint a Biztonsági Tanács szakciói újabb manőverek, amelyek célja, hogy az Egyesült Államok vezette erők "lefegyverezzék és gazdaságilag megfojtsák Észak-Koreát, mert így akarják megfosztani attól az ideológiától és társadalmi berendezkedéstől, amit a nép választott."

"Bárki a helyünkben tudhatná, hogy kényszerből vállaljuk az atomfegyverek gyártását, mivel ez elkerülhetetlen az Egyesült Államok Észak-Korea ellenes politikája és nukleáris fenyegetőzése miatt." - ez áll a phenjani külügyminisztérium közleményében, amely szerint Észak-Korea hadüzenetnek fog tekintetni bármely blokádot az ország ellen, ezért katonai csapással fog válaszolni.

Olvasóink írták

  • 2. comet 2009. június 14. 10:13
    „az atom fegyvereket mindenhol be kéne tiltani mert a legidétlenebb, és egyben legveszélyesebb játékszere az emberiségnek a vegyi és biológiai fegyverekkel egyetemben. Nemzetközi haderővel és gazdasági intézkedésekkel ezt el is lehetne érni, csak hát vannak olyan országok akik akkor érzik jól magukat ha neki van ezekből, a másiknak meg nincs.
    Vajon miért?”
  • 1. sugárbányász 2009. június 13. 14:32
    „Minden államnak joga megvédeni magát. Az USA elég arrogáns, és a demokrácia fedőnév alatt a neokollonializmus gyakorlója.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A távolsági járaton szállították a drogot a sofőrök

Szerbia - A belgrádi rendőrség péntken csapott le a kábítószer-kereskedőkre. Tovább olvasom