Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Észak-Korea végrehajtotta újabb kísérleti atomrobbantását

Észak-Korea végrehajtotta kedden harmadik kísérleti atomrobbantását - közölték dél-koreai és japán források, miután a természetes földrengésektől eltérő földlökést mértek a Koreai-félsziget északi felén.
A dél-koreai hadsereget azonnal riadókészültségbe helyezték, és Ri Mjong Bak államfő rendkívüli ülésre hívta össze az ország nemzetbiztonsági tanácsát.

Dél-Korea, amely jelenleg éppen soros elnöke az ENSZ Biztonsági Tanácsának, azonnal kezdeményezte a testület összehívását. A BT várhatóan még kedden összeül.

A szöuli védelmi minisztérium közölte: nem tartja kizártnak, hogy a keddi robbantást hamarosan továbbiak követik vagy Phenjan egy újabb rakétakísérletet is végrehajt.

Észak-Korea végrehajtotta harmadik kísérleti atomrobbantását. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

A japán meteorológiai ügynökség szerint az 5,2-es fokozatú földlökést helyi idő szerint 11.57-kor (közép-európai idő szerint 3.57) érzékelték, körülbelül egy kilométeres mélységből. A dél-koreai védelmi tárca szerint a rengést egy 6-7 kilotonnás nukleáris robbantás okozta.

Az Átfogó Atomcsend Egyezmény Szervezetének (CTBTO) bécsi központja szintén megerősítette kedden, hogy "szokatlan szeizmikus eseményt" észleltek Észak-Koreában, mégpedig a korábbi, 2006-ban és 2009-ben végrehajtott atomrobbantások körzetében, azaz Phenjan nukleáris kísérleti telepén.

Észak-Korea végrehajtotta harmadik kísérleti atomrobbantását. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

A világtól elzárkózó rezsimnek ENSZ-határozatok tiltják a nukleáris és rakétatechnológia fejlesztését. Phenjan nem tett közzé hivatalos közleményt a robbantásról, amelynek végrehajtását január végén helyezte kilátásba.

A Yonhap dél-koreai hírügynökség ugyanakkor - egy meg nem nevezett tisztségviselőre hivatkozva - azt jelentette, hogy Phenjan hétfőn tájékoztatta a vele szövetséges Pekinget és az ellenségének kikiáltott Washingtont is arról, hogy nukleáris kísérletet tervez végrehajtani.

A japán kormány szintén bejelentette, hogy összehívja nemzetbiztonsági tanácsát.

Olvasóink írták

  • 1. klj-54 2013. február 12. 17:55
    „Tessék mondani nekik miért ne lehetne?
    Pakisztán, India, Délafrika, Izrael bizonyosan birtokol atomfegyvert a nagyhatalmakról meg szó se essék.
    Akkor ki és milyen erkölcsi, jogi alapon büfizhet bele egy szuverén állam döntésébe?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elutasította a magyar helységnévtáblák kihelyezését a szlovák vasút

Elutasította a szlovák vasút több tucat felvidéki magyar polgármester azon kérvényét, hogy a… Tovább olvasom