Délmagyar logó

2017. 01. 22. vasárnap - Vince, Artúr -9°C | 0°C Még több cikk.

Észak-Korea visszahívja a munkásait Keszongból

Észak-Korea hétfőn bejelentette: felfüggeszti a Dél-Koreával közösen működtetett keszongi ipari övezetben a gyártást, és visszahívja az ott dolgozó több mint 53 ezer munkását.
A dél-koreai újraegyesítési minisztérium közleménye szerint az övezetben folyó munka felfüggesztésére vonatkozó egyoldalú döntést "semmi sem igazolhatja". A tárca ígéretet tett állampolgárai biztonságának és javai védelmének a szavatolására.

A demilitarizált övezettől tíz kilométerre északra fekvő, 2004-ben megnyitott keszongi ipari övezet, amely az olcsó északi munkaerőt ötvözi a dél-koreai know-how-val és technológiával, az Észak és Dél közötti közeledés utolsó, még működő jelképe. Bezárása – még ha átmeneti időtartamra is – arról tanúskodik, hogy az elszegényedett ország akár a saját gazdasága kárára is ki akarja mutatni déli szomszédja és az Egyesült Államok iránti haragját.

Észak-Korea az elmúlt hetekben bombasztikus kijelentésekkel hozta ki a sodrából a nemzetközi közösséget: azzal fenyegetőzött, hogy nukleáris csapást mérhet Dél-Koreára és az Egyesült Államokra, valamint felmondta a koreai háborúban szemben álló felek közötti fegyverszüneti megállapodást.

A keszongi ipari övezet tevékenységének felfüggesztését Kim Jang Gon, a Koreai Munkáspárt központi bizottságának titkára jelentette be. Arról nem szólt, mi lesz a továbbra is Keszongban tartózkodó dél-koreai munkások sorsa. A közlemény arra sem tér ki, azonnali hatállyal vonják-e ki az észak-koreai munkásokat.

"A dél-koreai kormány nyugodtan, de határozottan néz szembe Észak-Koreának e tapintatlan lépésével, és minden tőlünk telhetőt megteszünk állampolgáraink biztonságának és vagyonuk védelmének biztosítására" – áll a dél-koreai újraegyesítési minisztérium közleményében.

Több mint 300 dél-koreai munkás tért vissza Keszongból, amióta Észak-Korea múlt szerdán nem engedélyezte számukra a belépést az ipari övezetbe. További 475 dél-koreai állampolgár jelenleg is az övezetben tartózkodik.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mladic halálos fenyegetésekkel tartotta sakkban elrejtőit

Ratko Mladic, a legsúlyosabb háborús bűncselekményekkel vádolt volt boszniai szerb katonai… Tovább olvasom