Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Észak-Korea visszautasítja a G8-ak bírálatát

Észak-Korea kedden visszautasította a G8-ak kanadai csúcstalálkozóján megfogalmazott bírálatot, amely a kommunista országot tette felelőssé egy dél-koreai hadihajó elsüllyesztéséért.
Az észak-koreai külügyminisztérium "politikai célú fenyegetéssel" vádolta a nyolc állam vezetőit, akik múlt heti csúcstalálkozójukon elítélték a dél-koreai hadihajó elsüllyesztését, s azért Észak-Koreát tartják felelősnek.

Az Észak-Korea hivatalos hírügynöksége által közreadott nyilatkozat a G8-akat egyszerűen csak "gonosz csoportnak" nevezi.

A Dél-Korea vezetésével lefolytatott nemzetközi vizsgálat májusi megállapítása szerint Észak-Korea lőtt ki torpedót márciusban a hadihajóra a két ország közötti vitatott hovatartozású tengerrész közelében. Szöul azt kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsától, hogy hozzon büntetőintézkedést Phenjan ellen, amely visszautasítja a vádat, és figyelmeztetett, hogy bármely büntetés háborúhoz vezetne.

Észak-Korea hétfőn atomfegyver-kapacitásának a bővítésével is fenyegetőzött az állítólagos ellenséges amerikai politika miatt.

A dél-koreai törvényhozás kedden elítélte Észak-Koreát, és határozatában követelte Phenjantól, hogy kérjen bocsánatot, valamint büntesse meg az elsüllyesztésért felelősöket.

Az 1989-ben rendszerbe állított, 1200 tonnás korvett rakétákkal és torpedókkal volt felfegyverezve, és rutinszerű járőrözést végzett a Sárga-tengeren, a Dél-Koreához tartozó Pengnjon-szigetnél, amikor robbanás történt a fedélzetén, majd elsüllyedt. A katasztrófa után a 104 fős legénységnek csak 58 tagját sikerült kimenteni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vb-horror: megölte 2 éves mostohalányát, mert sírt a meccs alatt

Szörnyű családi tragédia történt Texasban: egy 27 éves férfi megölte két éves mostohalányát, mert… Tovább olvasom