Délmagyar logó

2016. 10. 23. vasárnap - Gyöngyi 6°C | 16°C

Észak-Koreát és Iránt bírálták a nyolcak vezetői

Irán és Észak-Koreát bírálták a világ nyolc legfontosabb ipari államának vezetői a kanadai Huntsville városában megrendezett csúcstalálkozójukról kiadott szombati közlemény szerint, de foglalkoztak a "tarthatatlan" gázai helyzettel is, és felvázoltak egy ötéves tervet az afganisztáni kivonulásról.
Az amerikai, brit, francia, német, olasz, kanadai, japán és orosz politikusok elítélték a dél-koreai hadihajó elsüllyesztését, amelyért Észak-Koreát tartják felelősnek, Teheránt pedig felszólították az emberi jogok fokozottabb betartására, és "a nyílt párbeszédre" a nukleáris programjáról.

A nyolcak azt kérték ez utóbbival kapcsolatban, hogy minden ország tartsa be maradéktalanul az ENSZ Biztonsági Tanácsában a hónap elején jóváhagyott újabb büntetőintézkedéseket.

Afganisztánról a felek leszögezték, hogy öt éven belül olyan haladást kell elérnie, hogy nagyobb felelősséget vehessen magára az ország biztonságának megvédésében. A júliusi, kabuli értekezlet fontos alkalom lesz arra, hogy az afgán kormány bemutassa részletes terveit, és azt, hogy kézzelfogható haladást ért el - hangoztatták, és teljes támogatásukról biztosították azt a stratégiát, amelyet nemzetközi erőkben (ISAF) részt vevő országok dolgoztak ki áprilisban.

Az amerikai hírügynökség szerint azért kerültek előtérbe a csúcstalálkozón a politikai kérdések, mert kiderült, hogy a gazdasági válságból való kilábalás módozataiban nem tudnak közös nevezőre jutni a vezetők. Észak-Korea ügyében az orosz ellenállás miatt nem sikerült elfogadni egy keményebb megfogalmazást - közölték diplomaták.

A G8 következő csúcsértekezlete a jövő tavasszal lesz Nizzában - jelentette be Nicolas Sarkozy francia elnök.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A 32. Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál díjai

Marcel Raskin venezuelai filmrendező Fivér (Hermano) című alkotása nyerte el a 32. Moszkvai… Tovább olvasom