Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 18°C Még több cikk.

Észak-Koszovóban is csökkentik a KFOR létszámát

Koszovó - A NATO koszovói békefenntartó erőinek (KFOR) tervezett létszámcsökkentése a többségében szerb lakta északi területekre is kiterjed, dacára az utóbbi időkben ismét felerősödött etnikai villongásoknak.
Sainte-Claire Deville francia tábornok, a KFOR északi szektorának parancsnoka szombaton kijelentette, hogy a jelenlegi mintegy 2300-ról 1500-ra csökken a katonák száma, közülük 750 lesz francia. A tábornok abból az alkalomból nyilatkozott a sajtó képviselőinek, hogy a váltás után megérkeztek a friss erők.

"Továbbra is képesek leszünk a műveletek irányítására és végrehajtására az egész területen" Észak-Koszovóban - mondta a tábornok.

A NATO védelmi miniszterei júliusban megállapodtak abban, hogy Koszovóból fokozatosan kivonják a külföldi katonák egy részét, mivel megítélésük szerint a biztonsági helyzet javulása lehetővé teszi ezt a lépést. Január végére a korábbi 15 ezerről 10 ezerre csökken a KFOR katonáinak létszáma.

Markus Bentler német tábornok, a KFOR parancsnoka a maga részéről azt hangsúlyozta, hogy a kisebb létszámú, de átszervezett erő képes lesz minden kihívást kezelni. "Január végére teljesítjük a kitűzött célt, már csak tízezer katonánk teljesít szolgálatot (Koszovó egész területén). Megteremtettük a biztonságos környezetet északon" - véli a tábornok.

Koszovó északi részén rendszeresek az albánok és a szerbek közötti összetűzések. Főleg Kosovska Mitrovicában, ahol az Ibar folyótól északra a szerbek otthonai, délre pedig az albánoké húzódnak, nehéz a helyzet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Őrizetbe vették az ETA két feltételezett tagját

Franciaország - Őrizetbe vették a baszk szakadár terrorszervezet két feltételezett tagját… Tovább olvasom