Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 16°C | 25°C Még több cikk.

EU-csúcs: Merkel reformmenetrendet vár a találkozótól

A versenyképességet fokozó és a gazdaságpolitikai együttműködést elmélyítő intézkedések menetrendjét várja Angela Merkel német kancellár az Európai Unió (EU) állam- és kormányfőinek csütörtökön kezdődő évzáró csúcstalálkozójától.
Martonyi: úgy tűnik, sikerült eloszlatni a bankunió körüli kételyeket

Hajnalig egyeztettek az Európai Unió pénzügyminiszterei az eurózóna közös bankfelügyeletének létrehozásáról, és úgy tűnik, lényegesen javultak a feltételek az euróövezeten kívüli tagállamok számára - mondta Martonyi János külügyminiszter a tárca által szervezett sajtóbeszélgetésen, csütörtökön.

A tárcavezető hangsúlyozta, nagy a jelentősége annak, hogy az uniós miniszterek megállapodtak, mert ez egy komoly vitától mentesíti az állam- és kormányfők csütörtökön kezdődő csúcstalálkozóját. Az egyik fő téma az volt, hol húzzák meg a bankfelügyelet határát, és most az látszik, "csak egy bizonyos szint felett" gyakorolja ezt a jogkörét az Európai Központi Bank - magyarázta.

Kiemelte, mivel jelentősen jobban alakultak a feltételek az euróövezeten kívüli tagállamokat illetően, Magyarország üdvözli a megállapodás létrejöttét, és várhatóan a többi ország is támogatja majd az egyezség alapján kidolgozandó jogszabályt. A miniszter szerint a feltételek javulása a visegrádi országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) markáns fellépésének is köszönhető. Hozzátette, Magyarország mérlegeli a körülményeket, és ennek alapján dönti el, csatlakozik-e a bankunióhoz.
A külügyminiszter szerint ez az ügy abból a szempontból is fontos volt, hogy miként alakul az EU jövője, többszintűvé válik-e Európa. A megállapodás azt bizonyítja, hogy a huszonhetek egysége a fontos - jelentette ki.

Csütörtök kora hajnalig egyeztettek az uniós pénzügyminiszterek az eurózóna közös bankfelügyeletéről, és a derűlátó nyilatkozatokból ítélve megoldást találtak arra, hogyan hidalják át a nagyobb és a kisebb országok közötti ellentéteket. A pénzügyminiszteri tanácskozás néhány órával az előtt ért véget, hogy kezdetét veszi Brüsszelben az EU állam- és kormányfőinek kétnapos csúcstalálkozója.

A német és a francia pénzügyminiszter is úgy nyilatkozott az éjszakába nyúló megbeszélés után, hogy lehetséges az áttörés a kérdésben. A részleteket még tisztázni kell, de Wolfgang Schäuble német tárcavezető meggyőződését fejezte ki, hogy sikerül karácsonyra megoldást találni a bankfelügyelet létrehozására. Pierre Moscovici francia pénzügyminiszter is úgy fogalmazott, hogy karnyújtásnyira van a megoldás.

EU-csúcs: Merkel reformmenetrendet vár a találkozótól

A kancellár a német törvényhozás alsóházában (Bundestag) csütörtökön elmondott beszédében hangsúlyozta: az unió gazdasági válságának legfőbb oka, hogy visszaesett több tagállam versenyképessége, a közösségnek pedig nem voltak alkalmas eszközei ennek előrejelzésére. Ezt mutatja, hogy még az éppen a koordinációt és a közös tervezést elősegítő hatos csomaggal bevezetett új eljárások sem mutatták ki Spanyolország és Ciprus problémáit. Úgy vélte, új, pontosabb eszközökre és az együttműködés további elmélyítésére van szükség, mert a tagállami versenyképesség visszaesése a jövőben is veszélybe sodorhatja az egész közösséget. Hozzátette: egyebek között be kell vezetni, hogy az egyensúlytalanságokkal küzdő tagállami kormányok a nemzeti parlament által elfogadott, jogilag kötelező érvényű megállapodást kössenek a közösséggel a szükséges reformok végrehajtásáról.

Az idén a fiskális paktum elfogadásától az állandó euróövezeti válságkezelő rendszer (ESM) felállításán keresztül egészen az új bankfelügyeleti rendszerről kötött megállapodásig jelentős eredményeket sikerült elérni a stabilitás uniójának kialakításában. Látszanak a súlyos áldozatokkal járó válságkezelés első eredményei is a külső segítségre szoruló euróövezeti tagállamokban - mondta Merkel. Hangsúlyozta: a reformokat tovább kell folytatni, mert a gazdasági növekedés beindulásának és a munkanélküliség csökkenésének feltétele a szilárd államháztartási helyzet.

Kiemelte: a következő időszak "központi témája" lesz a számos országban rendkívül magas fiatalkori munkanélküliség elleni küzdelem. Az euróövezeti bankfelügyeletről az uniós pénzügyminiszterek csütörtök hajnalig tartó tanácskozásán kötött megállapodást rendkívüli jelentőségűnek nevezte, és hangsúlyozta: sikerült érvényesíteni a német álláspontot.

Az EU további bővítésére nem érett meg az idő - jelentette ki. A közösség 2013 közepén várhatóan a tagjai közé fogadja Horvátországot, de ezt követően újabb országokkal egyelőre nem lehet csatlakozási tárgyalást kezdeni - mondta Angela Merkel.

A baloldali ellenzék vezérszónokai bírálták a kormány politikáját. Kiemelték: a válság mélyülése, az államadósság és a munkanélküliség növekedése az egyedül a megszorítások eszközét ismerő politika következménye. Hozzátették: változásra van szükség, növekedésösztönző politikát kell folytatni és az adófizetők folyamatos terhelése helyett a pénzügyi szektor szereplőit is áldozatvállalásra kell kérni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bild: Brüsszel a slim és a mentolos cigaretta betiltására készül

A mentolos és a vékony, úgynevezett slim cigaretták betiltását irányozza elő az Európai Bizottság… Tovább olvasom