Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

EU: két állam fővárosává kell tenni Jeruzsálemet

A közel-keleti tartós békéhez tárgyalások útján meg kell oldani Jeruzsálem státusát, mégpedig úgy, hogy két állam fővárosa legyen - foglaltak állást az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei kedden elfogadott nyilatkozatukban.
Brüsszeli ülésükön a miniszterek hosszú időt töltöttek a közlemény szövegezésével, miután számos delegáció nem értett egyet azzal az eredeti elnökségi javaslattal, hogy a szöveg nevezze meg Kelet-Jeruzsálemet a leendő palesztin állam fővárosaként.

A miniszterek felszólítottak mindazonáltal a jeruzsálemi palesztin intézmények újranyitására, valamint arra, hogy az izraeli kormány hagyjon fel a palesztinok hátrányos megkülönböztetésével Kelet-Jeruzsálemben. Üdvözölték viszont a kölcsönös bizalomépítő erőfeszítések keretében a közelmúltban tett izraeli lépéseket, köztük a telepépítések ideiglenes szüneteltetését.

Izrael oszthatatlan fővárosának tekinti a három vallás szent helyének is számító Jeruzsálemet, a palesztinok viszont azt szeretnék, ha a keleti rész lenne majdani országuk fővárosa.

Az uniós miniszterek elsősorban a közel-keleti békefolyamat ösztönzése, az izraeli-palesztin tárgyalások újraindítása érdekében adták ki a nyilatkozatot, amely szerint az uniót nagyon aggasztja a haladás hiánya ezen a területen. Leszögezték azt is, hogy az érvényes ENSZ-határozatok fényében kidolgozott megoldást képzelnek el, amely elvezet a független palesztin állam megteremtéséhez, illetve két állam békés, biztonságos egymás mellett éléséhez.

Az elfogadott közös nyilatkozatban az EU megerősítette azt is, hogy nem fogadja el az 1967 júniusa utáni határváltoztatásokat a térségben. Az EU ezzel azt is értésre adta, hogy továbbra sem ismeri el Jeruzsálem izraeli megszállását.

Egy átfogó békének a miniszterek szerint magában kell foglalnia az Izrael és Szíria, valamint Izrael és Libanon közötti vitás kérdések rendezését is. Az EU továbbra is kész hozzájárulni a békefolyamat előmozdításához - adták értésre az uniós miniszterek.

Olvasóink írták

 • 3. bo 2009. december 09. 09:47
  „A parlament odaszállításáról már intézkedtek!:-(((”
 • 2. dodó 2009. december 08. 20:42
  „"A "hazánkat képviselő" ..... az EU élcionistái: Jeruzsálem megosztása ellen ágálnak Brüsszelben a gazemberek. 2009-12-08. 20:00

  Jeruzsálem jövőjéről vitáznak az Európai Unió külügyminiszterei Brüsszelben. A lisszaboni szerződés december elsején történt életbe lépése után ez az első diplomáciai kérdés, amelyben az új külügyi főbiztos igyekszik közvetíteni.
  Az ATV jeruzsálemi tudósítója úgy értesült, hogy "Magyarország" (pontosabban az országot sajnos képviselő hazaáruló banda - a szerk.) nem támogatja Jeruzsálem felosztását - olvasható a Mazsihisz honlapján.
  Mint ismeretes, a hazánkat Kis-Izraelnek tartó cionista gazemberek a Goldstone-jelentés ENSZ BT-beli vitája során is a gyerekgyilkos háborús bűnösök oldalára álltak."”
 • 1. Walaky 2009. december 08. 17:23
  „Izrael szegényke most nagy gondban van, nem is tudom mi lesz velük?
  Belehalnak a röhögésbe, hogy az Eu beleszólt a dolgukba.
  Kiviszik a pénzüket az únióból oszt annyi...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogtak egy körözött magyar állampolgárt Ausztriában

Ausztria - Elfogtak egy körözött magyar és két olasz állampolgárt Burgenlandban - közölte kedden a… Tovább olvasom