Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

EU külügyminiszterek: nyomást kell gyakorolni Szíriára

Az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei szerint nyomást kellene gyakorolni a szíriai rezsimre.
A Szíria elleni szankciók szigorítását határozták el az Európai Unió tagállamainak külügyminiszterei hétfőn Brüsszelben. A miniszterek úgy döntöttek, hogy 26 személlyel és három céggel, illetve szervezettel bővítik az utazási és pénzügyi szankciókkal sújtott szíriaiak listáját, továbbá szigorítják a fegyverembargó ellenőrzését is a közel-keleti országba tartó szállítmányokon.

Már a brüsszeli értekezletre érkező miniszterek hangsúlyozták, hogy az EU-nak növelnie kell a nyomást a szíriai rezsimre, és segítenie kell Bassár el-Aszad elnök távozásának elérését.

A mostani határozat értelmében az uniós tagországok kormányainak gondoskodniuk kell arról, hogy az európai repülőtereken, kikötőkben és felségvizeken ellenőrizzék azokat a hajókat vagy repülőgépeket, amelyek Szíriának szánt fegyverek vagy egyéb tiltott eszközök szállításával gyanúsíthatók.

Összesen már a 17. szankciószigorításról van szó a damaszkuszi rezsim ellen, amely a nemzetközi figyelmeztetések ellenére nem enyhíti a kemény fellépést polgárai ellen, és az országban folyamatosan nő a harcok halálos áldozatainak száma.

A szankcióval újonnan sújtottak pontos listája csak kedden válik ismertté, de a kiszivárogtatások szerint a szíriai légitársaság és a gyapjúágazat is a büntetettek között található. A listán szereplők számára az unióban nem adható ki vízum, és nem férhetnek hozzá Európában elhelyezett vagyonukhoz sem.

Catherine Ashton kül- és biztonságpolitikai EU-főképviselő a megbeszélés előtt azt mondta, hogy Szíriában a helyzet "rettenetes", az elnöknek mielőbb távoznia kell a hatalomból. Azt is sürgette, hogy az ellenzéki csoportok működjenek jobban együtt, és próbáljanak meg közösen fórumot teremteni a majdani átmenet irányításához.

Egyértelműen kiderült a nyilatkozatokból, hogy a miniszterek már készülnek a mostani rezsim utáni időszakra is. A svéd Carl Bildt például úgy fogalmazott: a jelenlegi vezetés menni fog; még nem tudni ugyan, hogy mikor, de már megkezdik a felkészülést az azt követő helyzetre.

A miniszterek jelezték, hogy gondolni kell a humanitárius helyzetre és a menekültekre is. Mind Laurent Fabius francia, mind William Hague brit külügyminiszter kitért arra, hogy haladéktalanul támogatni kell emberbaráti segélyekkel a Szíriából elmenekülőket. Azt is fontosnak nevezték, hogy ebben segítsék az érintett, Szíriával szomszédos országokat. Hasonlóan foglalt állást később a német küldöttség nevében Michael Link államtitkár is.

Hivatalos nemzetközi becslések szerint 120 ezer szíriai menekült él már a szomszédos Jordániában, Libanonban, Törökországban és Irakban.

Foglalkoztak a miniszterek Zimbabwe helyzetével is. Nyilatkozatuk szerint az EU kész feloldani az afrikai ország elleni szankciók többségét, amennyiben az országban demokratikus választásokat tartanak, és ezek előkészítéseképpen népszavazást is rendeznek az alkotmány módosításáról.

Az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei szerint nyomást kellene gyakorolni a szíriai rezsimre

Növelnie kell a nyomást a szíriai rezsimre az Európai Uniónak - hangsúlyozta hétfőn Brüsszelben az uniós külügyminiszteri értekezlet több résztvevője.
A tanácskozáson elnöklő Catherine Ashton kül- és biztonságpolitikai főképviselő azt is kijelentette, hogy Szíriában a helyzet rettenetes, Bassár el-Aszad elnöknek mielőbb távoznia kell a hatalomból.

Uniós források szerint Brüsszelben alacsonyabb szinten hétfő reggel már meg is született a megállapodás a Damaszkusz elleni szankciók szigorításáról, és ezt várhatóan a miniszterek is jóváhagyják a nap folyamán.

Laurent Fabius francia külügyminiszter már egy múlt heti nyilatkozatában jelezte, hogy a brüsszeli tanácskozáson a szankciók széles körű szigorítását várja, beleértve a fegyverembargó ellenőrzésének szigorítását, valamint a vízumtilalommal és a külföldi javakhoz való hozzáférés megakadályozásával sújtott személyek és cégek listájának bővítését is.

A luxemburgi Jean Asselborn azt közölte, hogy a szíriai légitársaságnak is megtiltják, hogy Európában közlekedjen.

Kiderült a nyilatkozatokból, hogy a miniszterek már készülnek a mostani rezsim utáni időszakra is.

A svéd Carl Bildt úgy fogalmazott: a jelenlegi vezetés menni fog; még nem tudni ugyan, hogy mikor, de már megkezdik a felkészülést az azt követő helyzetre.

Ashton sürgette, hogy az ellenzéki csoportok működjenek jobban együtt, és próbáljanak meg közösen fórumot teremteni a majdani átmenet irányításához.

A miniszterek azt is jelezték, hogy gondolni kell a humanitárius helyzetre és a menekültekre is. Mind Fabius, mind William Hague brit külügyminiszter kitért arra, hogy haladéktalanul támogatni kell emberbaráti segélyekkel a Szíriából elmenekülőket. Azt is fontosnak tartották, hogy ebben segítsék az érintett, Szíriával szomszédos országokat.

Korábban

Szokásos havi értekezletük során a miniszterek várhatóan élesen bíráló hangú nyilatkozatot adnak ki Szíriáról, ahol a nemzetközi figyelmeztetések ellenére a rezsim nem enyhíti a kemény fellépést a polgárok ellen, és folyamatosan nő a halálos áldozatok száma.

Laurent Fabius francia külügyminiszter egy minapi madridi nyilatkozatában jelezte, hogy a brüsszeli tanácskozáson a szankciók széles körű szigorítását várja, beleértve a fegyverembargó szigorítását, valamint a vízumtilalommal és a külföldi javakhoz való hozzáférés megakadályozásával sújtott személyek és cégek listájának bővítését Uniós források szerint a Szíria elleni intézkedéseket olyan hajók és repülőgépek fedélzeti ellenőrzésével is kiegészíteni tervezik, amelyek gyanúsíthatók azzal, hogy fegyvert vagy "elnyomásra alkalmas eszközt" szállítanak. Az ellenőrzést az egyes tagállamok hatóságai végeznék, mélysége a rendelkezésükre álló eszközöktől függ majd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Barack Obama: elejét kell venni az értelmetlen tragédiáknak

Az egész ország önökre gondol most, de a jövőben el kell gondolkodni azon is, hogy hogyan lehetne… Tovább olvasom