Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Európa-szerte az ACTA ellen tüntettek

A demonstrálók attól tartanak, hogy az egyezmény ellehetetleníti a zenék és filmek internetről történő ingyenes letöltését.
Európa-szerte - így Münchenben 16 ezren, Párizsban több százan, Szófiában közel négyezren - tüntettek szombaton a hamisítás elleni kereskedelmi megállapodás (Anti-Counterfeiting Agreement - ACTA) ellen.

A demonstrálók attól tartanak, hogy az egyezmény ellehetetleníti a zenék és filmek internetről történő ingyenes letöltését és fokozhatja az internet állami ellenőrzését.

Ausztriában Salzburgban mintegy ezren gyűltek össze, Németország 60 városában pedig több tízezren, hogy hangot adjanak elégedetlenségüknek. A hétvégére meghirdetett nemzetközi tiltakozó kampány szervezői 150-200 ezer résztvevőre számítanak.

Az augsburgi tiltakozás szervezője, a helyi Zöldek vezetője, Matthias Strobel úgy véli, "a legfontosabb bírálat, hogy a megállapodás nem demokratikus, a kulisszák mögött jött létre".

Szófiában közel négyezren dacoltak a mínusz 10 fok körüli hideggel, sokan vonultak a parlamenthez, amelynek jogában áll nem ratifikálni a kormány által már aláírt egyezményt - közölte Trajcso Trajkov gazdasági miniszter.

22 EU-tagállam, köztük Magyarország, január 26-án írta alá az ACTA-dokumentumot, amellyel szemben több országban - főként a fiatalok körében - heves ellenállás bontakozott ki. A bírálók szerint a megállapodás jelentősen szigorítja a szerzői jogot, és korlátozza az internethasználat szabadságát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Európa nyugati részén már enyhül az idő

Eddig több mint hatszáz halálos áldozatot követelt Európában a több évtizedes hidegrekordokat döntő… Tovább olvasom