Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 13°C Még több cikk.

Európa legmodernebb és legbiztonságosabb archívuma épül Kölnben

Németország - Európa legmodernebb és legbiztonságosabb archívuma épül meg vasárnap bemutatott tervek szerint Kölnben, ahol több mint két éve óriási veszteségeket okozva omlott össze a város híres archívuma.
Az új archívum 86 millió eurós költségvetésből születik meg 2015-re, a győztes pályázat darmstadti építészek munkája - jelentette be a szakértőkből és politikusokból álló zsűri, amely hozzávetőleg 40 német és nemzetközi pályázó munkájából válogatott.

Az Európa legmodernebb és legbiztonságosabb archívumaként beharangozott épület nem régi helyén épül meg, hanem a kölni városközponttól némileg távolabb, Neustadt-Süd negyedben. A régi archívum 2009. március 3-án omlott össze metróépítési munkálatok miatt, a tragédia két ember halálát okozta, történelmi - akár ezeréves - dokumentumok sérültek meg.

Míg a régi archívum vélemények szerint egy bunkerszerű épület volt, addig az új nyitott és hívogató lesz. A komplexum középpontjában a városi archívum raktára kap helyet, de művészeti- és múzeumi könyvtár is lesz a több emelete épületben, amelyben nagy hangsúlyt fektetnek az olvasótermekre. Kiállítófelület és konferenciaterem is szerepel a tervekben.

A biztonsági megfontolások az építés és a klimatizálás tekintetében is érvényesülnek, hogy fokozottan tudják védeni a nagy értékű dokumentumokat - írták le a győztes tervet.

A kölni archívum állományának jó részét jelenleg egy bútoráruház raktárában őrzik, másik felét 19 másik levéltár között osztották szét. A 2009-es katasztrófában a dokumentumok 85 százaléka sérült meg, a restaurálás akár 30-40 évet is felemészthet. Sok dokumentum - mindenekelőtt a középkorból - nemzetközi jelentőségű, mert Köln egykor Európa legnagyobb és leggazdagabb városa volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A munkanélküliség és a megszorítások ellen tüntettek

Spanyolország - Ezrek gyűltek össze vasárnap Madridban, hogy a magas munkanélküliség és a súlyos… Tovább olvasom