Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

Európa Obamára szavazna

Ha Nyugat-Európa szavazhatna az amerikai elnökválasztáson, Barack Obama a szavazatok 90 százalékának megszerzésével nyerné meg a voksolást és kezdhetné meg második elnöki ciklusát.
A brit YouGov EuroTrack kutatása keretében hét nyugat-európai országban, Németországban, Franciaországban, Dániában, Svédországban, Finnországban, Norvégiában és Nagy-Britanniában kérdezte meg a válaszadókat arról, kire szavaznának az amerikai elnökjelöltek közül. Az eredmények szerint az európai "választók" 90 százalékos arányban a jelenlegi elnökre, Barack Obamára adnák a voksukat. A republikánus kihívó, Mitt Romney egy esetleges voksoláson a hét ország közül egyben sem szerezne 10 százaléknál több szavazatot.

Bár az elnökválasztási kampányban a demokrata és republikánus elnökjelöltnek az amerikai választók szavazatát kell megszereznie, egy modern elnökjelöltnek azt is bizonyítania kell, a nemzetközi politikában is eredményesen tudna szerepelni. A YouGov adatai azt mutatják, Európa Obamát látná szívesebben a nemzetközi politikai porondon.

Mindeközben érdekes adatokat mutatnak az amerikai közvélemény-kutatások arról, mit gondolnak az amerikai válaszadók a külföld véleményéről. A YouGov amerikai adatfelvétele szerint az amerikai megkérdezettek 28 százaléka úgy véli, hazája nagyobb tiszteletnek örvendene, ha újraválasztanák a jelenlegi elnököt, 30 százalék szerint nem változna a nemzetközi megítélés, 34 százalék szerint viszont romlana. Ami Romney-t illeti, az amerikaiak 32 százaléka szerint javulna az USA megítélése a republikánus jelölt megválasztása esetén, 17 százalék szerint nem változna, 39 százalék szerint viszont romlana.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétnapos sztrájk kezdődött Görögországban

Kétnapos sztrájk kezdődött kedden Görögországban az újabb kormányzati megszorító intézkedések ellen,… Tovább olvasom