Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

Európai kollégáival kezdett tárgyalásokat Szíriával kapcsolatban John Kerry

John Kerry az izraeli-palesztin tárgyalásokra koncentrált volna az eredeti tervek szerint három napos európai körútján, de bizonyosan Szíria áll majd megbeszélései középpontjában.
Az európai külügyminiszterek világos és határozott választ szorgalmaznak

"Világos és határozott" választ sürgettek az Európai Unió tagállamainak külügyminiszterei szombaton Vilniusban amiatt, hogy Szíriában vegyi fegyvert vetettek be - jelentette be a litván fővárosban Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

Az európai uniós külügyminiszterek kétnapos informális találkozójának zárónapján - amelyen John Kerry, az amerikai diplomácia vezetője is jelen volt - a tisztségviselő azt is bejelentette, hogy a résztvevők üdvözölték Francois Hollande francia államfő állásfoglalását, amely szerint országa megvárja az ENSZ-jelentést, mielőtt bármiféle katonai beavatkozásról döntene.

A vilniusi találkozó résztvevői mindenesetre szükségesnek tartják a határozott válaszadást. Ezt Guido Westerwelle német külügyminiszter is leszögezte Vilniusban, bejelentve, hogy Németország is csatlakozik ahhoz a G20-csúcson pénteken született nyilatkozathoz, amelyben az Egyesült Államok és tíz másik résztvevő Szíriával szemben erőteljes nemzetközi választ sürgetett. Előző nap még Németország - az uniós résztvevők közül egyedül - nem támogatta a dokumentumot, álláspontját azzal indokolva, hogy tiszteletben kell tartani az európai döntési folyamatot.

Üdvözölte a német vélemény változását Laurent Fabius francia külügyminiszter, kijelentve: "az, hogy Európa együtt van, jó dolog". Elégedetten szólt a tanácskozás eredményeiről, miközben Franciaország az utóbbi napokban eléggé elszigeteltnek tűnt Európában, egyedül védelmezve a Szíria elleni csapás tervét.

A zárónyilatkozatot felolvasó Ashton asszony közölte: a jelenlévők egyöntetű véleménye aszerint "erős bizonyítékok szólnak amellett, hogy a szíriai rezsim felelős a (vegyifegyver-)támadásért", amelynek több száz, más adatok szerint ezernél is több halottja volt Damaszkusz környékén.

John Kerry üdvözölte a szombati záródokumentumot. "Nagyon hálásak vagyunk a mai találkozóról kiadott, Szíriára vonatkozó nyilatkozatért, amely erőteljes nyilatkozat az elszámoltathatóság szükségességéről" - mondta az amerikai miniszter, miután találkozott európai uniós kollégáival. Más kérdésről szólva ugyanakkor lebeszélni igyekezett az európaiakat arról az új EU-irányvonalról, amely bojkottot hirdet a megszállt palesztin területeken törvénytelenül létesült zsidó telepekkel szemben.

Angela Merkel német kancellár közben Oranienburgban egy választási kampánygyűlésen védelmébe vette azt, hogy pénteken Szentpéterváron húzódozott a Szíriáról szóló nemzetközi nyilatkozat aláírásától. Merkel fontosnak nevezte a közös uniós álláspontot ezzel kapcsolatosan.

A franciák több mint kétharmada ellenzi országuk katonai szerepvállalását Szíriában

A franciák több mint kétharmada, azaz 68 százaléka ellenzi országa esetleges katonai szerepvállalását Szíriában - derül ki az Ifop közvélemény-kutató intézet legújabb felméréséből, amelyet a Le Figaro című napilap hozott nyilvánosságra szombaton.

Az ellenzők számaránya nőtt az egy héttel ezelőtt végzett felmérés adataihoz képest. A tizennyolc év feletti lakosság körében 972 fős mintán végzett felmérés szerint arra a kérdésre, miszerint "helyeselne vagy ellenezne Ön egy nemzetközi katonai beavatkozást Szíriában?", a megkérdezettek 64 százaléka ellenezte az esetleges akciót, az augusztus 29-i felmérésében viszont még csak 45 százalékot tettek ki. A helyeslők aránya most 36 százalék volt a korábbi 55 százalékkal szemben.

Az ellenzők a baloldali gondolkodásúak 45, a jobbközép Népi Mozgalom Unió (UMP) szimpatizánsainak 75, illetve a szélsőjobboldali Nemzeti Front híveinek 77 százalékát teszik ki.

Arra a kérdésre, hogy "Egy feltételezett beavatkozás esetén helyeselné-e Franciaország (bármiféle) katonai szerepvállalását?", a megkérdezettek 68 százaléka felelt nemmel. Ez esetben kilenc százalékos a növekedés az augusztus végi felmérések eredményeihez képest, akkor ugyanis az ellenzők 59 százalékot tettek ki, az igenlők mostani - 32 százalékos - aránya magasabb a korábbi 41 százaléknál.

Erre a kérdésre a baloldali érzelműek 48, az UMP-szimpatizánsok 76, az FN-híveknek pedig 83 százaléka válaszolt nemmel.

Európai kollégáival kezdett tárgyalásokat Szíriával kapcsolatban John Kerry

Európai kollégáival kezdett tárgyalásokat szombaton délelőtt Vilniusban John Kerry. Az amerikai külügyminiszter a Szíria ellen tervezett amerikai katonai csapáshoz igyekszik uniós támogatást szerezni.

Az amerikai külügyminiszter a litván fővárosban részt vesz az Európai Unió külügyminiszterei kétnapos informális találkozójának záró napján. A tanácskozáson Magyarországot Martonyi János külügyminiszter képviseli.

Hírügynökségi jelentések szerint Kerry először Catherine Ashtonnal, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével tárgyalt. A találkozóról részleteket egyelőre nem hoztak nyilvánosságra.

Kerry tárgyalásaival egy időben Ausztria és Németország ismét megerősítette, hogy nem hajlandó részt venni egy esetleges katonai akcióban.

Michael Spindelegger osztrák külügyminiszter Vilniusban újságírók előtt megengedhetetlennek nevezte ugyan vegyi fegyverek bevetését, óvott azonban egy esetleges katonai akciótól Szíria ellen.

Hasonlóan nyilatkozott Thomas de Maiziere német védelmi miniszter, aki egy szombati lapinterjúban kizárta, hogy Németország részt vegyen egy Szíria elleni támadásban. A miniszter a többi között alkotmányjogi okokra is hivatkozott, és utalt arra: német katonák közreműködése csakis ENSZ, NATO vagy európai uniós mandátum alapján lehetséges.

Kerry megpróbálja megszerezni az európaiak támogatását a hadművelethez

Az amerikai külügyminiszter péntek este érkezett meg Vilniusba, rövid körútjának első állomására, ahol szombaton részt vesz az Európai Unió külügyminisztereinek kétnapos informális találkozója záró napján. Kerry célja meggyőzni európai hivatali partnereit arról, hogy jól megalapozott a Szíria elleni amerikai katonai beavatkozás terve. A legtöbb európai ország vezetése azonban szkeptikus a hadművelet - amely ráadásul ENSZ-felhatalmazás nélküli - kilátásait illetően. Kerry egy beosztottja, aki elkísérte őt, az AFP szerint azt mondta, hogy a miniszter részletes megbeszélést akar folytatni kollégáival.

"Washington szemében az ENSZ-en át vezető út le van zárva, ezért a nemzetközi közösségnek a világszervezeten kívül kell cselekednie" - jelentette ki az amerikai diplomata.

Kerry az egyiptomi helyzetről és a folyamatban lévő izraeli-palesztin tárgyalásokról is akar beszélni európai kollégáival a washingtoni minisztérium tájékoztatása szerint.

Az amerikai diplomácia vezetője szombat délután Párizsba repül, ahol ismét találkozik Laurent Fabius francia külügyminiszterrel, és ismét a közel-keleti - ezen belül a szíriai - helyzetről folytat vele megbeszélést a francia külügyminisztérium bejelentése szerint. Franciaország az egyetlen nagy európai hatalom, amely a Szíria elleni katonai beavatkozás mellett van az augusztus 21-i vegyi támadás miatt. Az akciót feltehetőleg a szíriai kormányerők hajtottak végre Damaszkusz közelében, és amelynek nagy valószínűséggel több mint 1400 halálos áldozata volt.

Kerry vasárnap Londonba utazik tovább, ahol találkozik arab vezetőkkel, köztük Mahmúd Abbász palesztin elnökkel.

Barack Obama amerikai elnök kedden közvetlenül az amerikai néphez fog szólni, hogy meggyőzze a Szíria elleni hadművelet szükségességéről, és hogy majd a közvélemény nyomást gyakoroljon a kongresszusra az ügyben, amelyben az elnök kikérte a törvényhozás véleményét. Egy demokrata párti kongresszusi tisztségviselő úgy jellemezte a tervet, hogy a kormány "egész pályás letámadást" indít a határozatlan honatyák meggyőzésére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tőkés: az erdélyi magyarságot akarják megfélemlíteni román állami kitüntetése visszavonásával

A román politikai vezetők meg akarják őt fosztani a Románia Csillaga érdemrendtől. Szerinte ez az… Tovább olvasom