Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Eurózóna válság: Európa lakossága délre vándorol

Kivándorlók új áradata hagyta el a kontinenst, mióta az EU a második világháború óta nem tapasztalt válságát éli.
Idén több tízezer portugál, görög és ír hagyta el szülőföldjét az eurózóna egyre súlyosbodó válsága miatt, többségük a déli féltekét részesíti előnyben - közölte szerdán a The Guardian című brit napilap hírportálja.

Kivándorlók új áradata hagyta el a kontinenst, mióta az Európai Unió (EU) - Angela Merkel német kancellár szavaival élve - a második világháború óta nem tapasztalt válságát éli: 2500 görög állampolgár költözött Ausztráliába, és további 40 ezren kifejezett érdeklődést mutatnak dél irányában. Ötvenezren fogják elhagyni Írországot 2011 végéig az ír központi statisztikai hivatal becslései szerint, sokan Ausztrália, és az Egyesült Államok felé veszik az irányt. Spanyolországban és Olaszországban szintén hasonló folyamatok zajlanak.

A portugál külügyminisztérium jelentése szerint legkevesebb 10 ezren hagyták el hazájukat az olajban gazdag Angoláért, ahol október 31-én 97 ezer 616 portugál állampolgár volt nyilvántartva a luandai és benguelai konzulátuson, közel kétszer annyi, mint 2005-ben. A portugálok ezen felül korábbi gyarmataikat is előnyben részesítik, úgy is, mint Mozambikot és Brazíliát. Júniusban 1,47 millióra emelkedett a Brazíliában törvényesen tartózkodó külföldiek száma, ez a tavaly decemberben mért érték több mint kétszerese - közölte ezzel összefüggésben a brazil kormány. Az ide érkező bevándorlók nem mindegyike európai, de tavaly csak a portugálok száma 267 ezerről 330 ezerre nőtt. A The Guardian által megkérdezett kivándorlók mind jobb élet reményében hagyták el hazájukat.

Írországban - ahol a népesség 14,5 százaléka munkanélküli - a Lehman Brothers óriásbank 2008-as összeomlása, s egyben a helyi ingatlanpiac válsága óta egyre nő a kivándorlás mértéke. A 2011 áprilisáig számított utóbbi egy évben 40.200 ír hagyta el a szigetországot a korábbi 27.700-hoz képest - derült ki az ír statisztikai hivatal adataiból. Az írek messze a legnagyobb részét, 53 százalékát teszik ki az európai migránsoknak.

Gazdasági állapotát tekintve korántsem meglepő, hogy Görögország ugyanebben a hajóban evez. Tavaly 1,21 millió görög emigrált a Világbank felmérése szerint, ami a lakosság 10,8 százalékát jelenti. A legfőbb úticélok között volt Németország, Ausztrália, Kanada, Törökország, Nagy-Britannia, és Izrael. Görögország ugyanakkor - sok más uniós tagállamhoz hasonlóan - továbbra is a szegényebb bevándorlók kedvelt célpontja.

Olvasóink írták

  • 2. újratöltve 2011. december 21. 20:18
    „A fűtésszámla miatt!”
  • 1. Zsoltee0716 2011. december 21. 19:07
    „Ide a magyarországi kivándorlás is szépen mutatott volna, ill. hogy megy országokba vándorolnak honfitársaink.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Václav Havel temetése: Csehország három napos gyásszal búcsúzik - fotók

Csehország szerdától háromnapos gyásszal búcsúzik Václav Haveltől, a vasárnap elhunyt volt… Tovább olvasom