Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Évadkezdés a szabadkai magyar társulatnál

A vígjátékoké és kísérleti előadásoké lesz a most kezdődő évad a szabadkai Népszínház Magyar Társulatánál - írja a Magyar Szó című vajdasági napilap internetes oldalán.
A délvidéki magyarság részleges kulturális autonómiáját képviselő Magyar Nemzeti Tanács (MNT) a magyar nemzeti közösség szempontjából kiemelt jelentőségű intézmények közé sorolta a szabadkai Népszínházat - közölte a lap által idézett Mezei Zoltán társulatigazgató.

Az idei évad első bemutatóját december közepére tervezik a szabadkai magyar társulatnál. A Jadran Színpadon Zágon István-Nóti Károly Hyppolit, a lakáj című zenés vígjátékát láthatja majd a közönség. A darab rendezője Megyeri Zoltán fiatal magyarországi színész-rendező, aki még nem dolgozott együtt a Magyar Társulattal. A második bemutató John Updike-Tasnádi István Eastwicki boszorkányok című darabja, Hernyák György rendezésében. A premier február második felére várható, ugyancsak a Jadran Színpadon.

Az évad harmadik újdonsága Szekeres Csaba szerző és rendező Sufnituning munkacímű kísérleti produkciója lesz, melynek bemutatóját április idusára tervezik. Ezt követi majd május végén a Soltis Lajos Stúdióban egy Csáth Géza művei alapján készülő darab, melynek munkacíme: Egy elmebeteg nő naplója, és amelynek rendezője, Dömötör András szintén először dolgozik a társulattal. A darab koprodukcióban jön létre a budapesti Thália Színházzal, így párhuzamosan játsszák majd Budapesten és Szabadkán.

A Soltis Stúdióban számos további produkciót terveznek: Hernyák György ott vinné színre az Újvidéki Művészeti Akadémia végzős hallgatóinak vizsgaelőadását, Nemes Nagy Anita a társulat színésznőivel szeretne zenés estet készíteni, de Kovács Frigyes és Péter Ferenc rendező is tervez egy-egy produkciót.

Az előző évadból műsoron marad az Indul a bakterház, a Charley nénje, a Murlin Murlo, a Záróra, a Szomorú vasárnap, a Gézagyerek, az Adieu Bandi, a Veszedelmes viszonyok, a Safe House, a Lápon, A tengeren nincsen sár és az (Egy)mással.

A Magyar Társulat az új évadban közönségtoborzóval próbálja népszerűsíteni a magyar nyelvű színházi előadásokat: Szabadkán és a környező magyarlakta településeken a magyar nyelvű iskolai osztályokat akarják felkeresni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rapzenével népszerűsítik a Bibliát Olaszországban

Zsebkönyvként nyomtatott Bibliát ad az olaszok kezébe a Famiglia Cristiana című katolikus hetilap, mely a Szentírást rapzenével reklámozza. Tovább olvasom